A bátonyterenyei akkugyár előtt tüntet majd a Párbeszéd

A bátonyterenyei akkugyár előtt tüntet majd a Párbeszéd

A SungEel HiTech Hungary Kft. üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tüntetést szervez a Párbeszéd a bátonyterenyei akkumulátorgyár elé. Ez az üzem, amelyről az Átlátszó a napokban megírta, hogy egy márciusi ellenőrzés során a kormányhivatal emberei olyan súlyos hiányosságokat tapasztaltak, hogy 31,2 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki a cégre. Még az is kiderült, hogy az üzemcsarnokokban erős oldószer szag volt érezhető, az ellenőrzést végző személyek magukon „bőr-és nyálkahártya irritációt (bőrkiütés, bőrpír, torokkaparás, szájfájdalom tüneteit)” tapasztaltak, pedig maszkot is viseltek.

A történtekre az ellenzéki párt is külön kitért, kiemelve, hogy miközben a kormányzati kommunikáció szerint az akkumulátoripar „zöld”, a működését szabályozó előírások pedig szigorúbbak az európaiaknál, egyre gyakrabban hallunk balesetekről és az egyébként minden engedéllyel rendelkező akkumulátorfeldolgozó üzemben még a hatósági ellenőrzést végző kormányhivatalnokok is rosszul lettek. A Párbeszéd követeli „a botrányos bátonyterenyei eset” azonnali kivizsgálását, ami szerintük azt is megmutatta, mit jelent a gyakorlatban a kormány által beígért szigor. Egyúttal azt kérik a hatóságoktól, hogy vonják vissza a kiadott működési engedélyeket, és vizsgálják felül a teljes engedélyezési rendszert az emberi egészség és a környezetünk védelmében.

A tüntetést jövő péntekre hirdették meg.