A belügy vitatott szülői konzultációját eddig 44 ezren töltötték ki a tárca szerint

A belügy vitatott szülői konzultációját eddig 44 ezren töltötték ki a tárca szerint

Pintér Sándor belügyminiszter beszédet mond a Bátorságért érdemjel és a Világ Igaza kitüntetések átadóünnepségén a Belügyminisztériumban 2022. november 22-én (Fotó:
MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár még csak most indult, de már 44 ezren kitöltötték az oktatási kérdésekről indított szülői konzultációt – közölte a Belügyminisztérium hétfőn az MTI-vel.

Hozzátették: eddig 344 ezer szülőnek ment ki értesítés az elektronikus kérdőív kitöltésének lehetőségéről, így a magas válaszadói szám alapján különösen sikeresnek mondható az indulás. Közölték, a szülők több nap alatt, folyamatosan kapják az értesítéseket, előbb a tankerületi iskolákban, majd az egyházi és magánintézményekben, és várhatóan a hét közepéig minden szülő megkapja az értesítést a KRÉTA rendszerben. Emlékeztettek rá, a tárca minden magyar diák szüleit megkérdezi többek között a leckeírásra fordított időről, az iskolai értékelésről, magánórákról, az osztályon belüli magatartási problémákról, az iskolai művészeti és sportolási lehetőségekről, tanórán kívüli programokról. A válaszadás önkéntes és anonim.

Arra közleményük viszont már nem tért ki, hogy többen azzal kritizálták a konzultációt, propagandát tartalmaz. A Szülői Hang például arról írt közleményében, értetlenül állnak a kérdőív utolsó kérdése előtt, a„mely nem csak nem felel meg a valóságnak, de erősen manipulatív is, és az egyébként is feszült oktatási légkörben alkalmas arra, hogy a tiltakozó pedagógusok ellen hangolja a kitöltőket”. Az említett kérdés így szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?”. A szülői szervezet szerint ez a kérdés hazugságot tartalmaz, és nem lehet rá jól válaszolni. – A pedagógusok – a szülőkkel és diákokkal közösen – nem csupán a bérezésük miatt demonstrálnak, hanem a közoktatás súlyos, rendszerszintű problémái miatt is, melyek veszélyeztetik az ország és gyermekeink jövőjét. – A demonstrációkon a tanulók saját elhatározásból vesznek részt, önálló véleményüket képviselik, ezen jogukat az ENSZ Magyarország által is aláírt Gyermekjogi Egyezménye rögzíti jelezték. Azt javasolták a kérdőívet kitöltő szülőknek, hogy az utolsó kérdésre ne válaszoljanak, és a szöveges mezőben az alábbi választ adják, amit természetesen módosíthatnak és kiegészíthetnek a személyes tapasztalatok és problémák leírásával:

„Utolsó kérdésük hazugságokat tartalmaz: a pedagógusok - a szülőkkel és diákokkal közösen - nem csupán a bérezésük miatt demonstrálnak, hanem a közoktatás súlyos, gyermekeink és az ország jövőjét veszélyeztető rendszerszintű problémái miatt is, melyek kialakulásáért Önöket terheli a felelősség. A demonstrációkon a tanulók saját elhatározásból vesznek részt, önálló véleményüket képviselik, ezen jogukat az ENSZ Magyarország által is aláírt Gyermekjogi Egyezménye rögzíti (12. és 13. cikk). A demonstrációk azt a célt szolgálják, hogy végre Önök is észrevegyék azokat a problémákat, amelyeket a pedagógusok, szülők és diákok is évek óta hangoztatnak. A hazugságok terjesztése morális vétség, kérjük, hogy a jövőben tartózkodjanak a hasonló viselkedéstől, és oldják meg a magyar közoktatás súlyos válságát!

Szülőként a pedagógusokkal és diákokkal közösen az alábbiakat követeljük:

Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!”

Az oktatás állapotával kapcsolatos tiltakozások a héten is folytatódnak, közel 930 pedagógus jelezte csütörtök óta az egyik tanári szervezet szerint, hogy részt vesznek a polgári engedetlenségben. A munkabeszüntetések felerősödtek azt követően, hogy a Belügyminisztérium múlt héten kirúgott nyolc pedagógust, akik éltek a polgári engedetlenség eszközével.