Nem biztosítja a DK tüntetését a mentőszolgálat: kiderült, mi áll a döntés hátterében

Nem biztosítja a DK tüntetését a mentőszolgálat: kiderült, mi áll a döntés hátterében

Képünk illusztráció (Forrás: Országos Mentőszolgálat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kapacitáshiányra hivatkozva nem vállalta az Országos Mentőszolgálat az ellenzéki pártok február 25-i tüntetésének biztosítását – közölte kedden reggel a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt szerint a mentőszolgálat valójában politikai okokból nem vállalja a feladatot, ám lapunknak elküldött válaszában az OMSZ kategorikusan tagadta ezt. 

A DK reggeli közleményében úgy fogalmazott, soha nem fordult még elő, hogy az Orbán-kormány a mentőszolgálatot arra utasította volna, hogy a demokratikus jogukkal élő tüntetők egészségügyi ellátását megvonja, megsértve ezzel az ellenzéki demonstrálók gyülekezési jogát. Véleményük szerint „az Orbán-rendszer nem tűri az orbáni pedofilhálózat ellen szerveződő, újabb és újabb tüntetéseket, ezért minden eszközzel megpróbálja megakadályozni az ellenzéki akciókat”. Mint ismert, több ellenzéki párt – a DK mellett a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – vasárnap délutánra hirdetett meg tüntetést a Kossuth térre „Döntsenek az emberek az új köztársasági elnökről! Söpörjük ki Orbán pedofilhálózatát!” címmel. A beharangozó szerint nem lehet hagyni, hogy ismét Orbán Viktor döntsön és újra egy olyan köztársasági elnököt juttasson az államfői székbe, aki pedofilsegítő bűnözőnek ad elnöki kegyelmet.

Az ügyben megkerestük az Országos Mentőszolgálatot: lapunknak eljuttatott válaszukban először is leszögezték, hogy a rendezvények egészségügyi biztosításának nincs köze a politikához. Arra hivatkoztak, hogy a jogszabály szerint az Országos Mentőszolgálat az alaptevékenysége veszélyeztetése nélkül, a szabad kapacitása terhére vállalhat ilyen feladatot. „A konkrét esetben a DK képviselőjének árajánlatkérése 2024. február 14-én érkezett be az Országos Mentőszolgálathoz, miközben egy nagy mentőkapacitást igénylő budapesti sportrendezvény és egy belvárosi tömegrendezvény egészségügyi biztosítását intézményünktől már korábban (2024. február 12-én, illetve 2024. január 29-én) megrendelték, vagyis az OMSZ területi szabad kapacitásait a DK árajánlatkérése előtt beérkezett megrendelések már lekötötték.” A mentőszolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy a megrendelők több tucat olyan szolgáltató közül választhatnak, akik rendezvénybiztosítási tevékenységet engedéllyel végeznek. Végül azt írták: „Tisztelettel kérjük a Demokratikus Koalíció és valamennyi politikai párt képviselőit, hogy az életmentés ügyét ne használják fel napi pártpolitikai céljaik alátámasztására.”