A fővároson belül nem lesz érvényes a HÉV-járatokon és a volánokon a Budapest-bérlet

A fővároson belül nem lesz érvényes a HÉV-járatokon és a volánokon a Budapest-bérlet

Az egyik MIXa típusú HÉV-szerelvény a H7-es vonal Szabadkikötő megállóhelye közelében halad 2023. november 30-án. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszűnik, pontosabban nem hosszabbítják meg a 2023. december 31-én lejáró szerződéssel létrejött, úgynevezett hibrid modellt a HÉV-vonalak és -járatok, illetve az agglomerációs buszjáratok üzemeltetésében. A jövőben csak a MÁV vagy a Volán által értékesített jegyekkel vagy bérletekkel lehet használni a vonatokat, héveket és a buszokat Budapesten és az agglomerációban – értesült az Index kormányzati forrásokból. A portál szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) álláspontja szerint a budapesti önkormányzat mintegy 2 milliárd forinttal tartozik az állami közszolgáltatónak, és mivel az ÉKM ajánlatát az önkormányzat nem fogadta el, így a 2022. év pénzügyi zárása nem történt meg.

– A MÁV-START Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt. (sárga buszok) járatain, a fővároson belüli szakaszokon 2024. március elseje után a BKK jegyeit és a Budapest-bérletet (korábbi BKV-bérlet) nem fogadjuk el. Az ÉKM-megrendelésű szolgáltatások igénybevétele a helyközi díjtermékekkel, köztük a vármegye- és országbérletekkel, illetve azok 24 órás érvényességű új változatával lehetséges márciustól – fogalmazott a portál egyik forrása.

„Remélem ez csak egy vicc. Bár még annak is durva lenne” – reagált Karácsony Gergely arra, hogy megszűnhetnek a MÁV, HÉV és Volánbusz járatain is használható BKK-bérletek. Ez szavai szerint ostobaságból és kicsinyességből történő kicseszés lenne sok százezer budapesti és környékbeli emberrel.

Címkék: HÉV, Volán, bérlet