A közoktatás állapotát méri fel a Szülői Hang Közösség

A közoktatás állapotát méri fel a Szülői Hang Közösség

(Fotó: Thought Catalog/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országos felmérést indított a Szülői Hang Közösség a közoktatás állapotának felmérésére. A kutatás a tanárhiányról, a nyelvoktatás minőségéről és a diákok túlterheltségéről kérdezi a szülőket – derül ki a szervezet sajtóközleményéből. Azt remélik, hogy a szülői vélemények segítségével felszínre kerülnek azok a problémák, amelyeket a kormányzat a szőnyeg alá kíván söpörni.

A felmérést azért indítják, mert a tanév kezdetével ismét szembesülhettek a szülők a közoktatás hiányosságaival, de a kormányzat eddig érdemben nem reagált a problémajelzésekre. Mint írták, az ország versenyképessége, a jövő generáció boldogulása érdekében elkerülhetetlen a pozitív változás, melyet közös erővel maguk is elő tudnak segíteni.

Azt is írták, hogy a tanárhiánnyal kapcsolatban a felmérés megismétli az egy évvel ezelőtti részletes kérdéssort, ezáltal a változás tendenciájára is fény derülhet. A nyelvoktatás helyzete különösen kritikussá vált annak fényében, hogy a kormány az idei tanévtől nem engedi egyetemre jelentkezni azokat, akik a középiskola végéig nem szerzik meg a középfokú nyelvvizsgát.

Kötelező nyelvvizsga: 2020-ban összeomolhat a felsőoktatás | Magyar Hang

Abszurd helyzet állhat elő, ha jövőre tényleg csak az felvételizhet felsőoktatási intézménybe, akinek legalább egy középfokú nyelvvizsgája van.

Ezen kívül régóta hangoztatott probléma a gyermekek túlterheltsége, mely gátja lehet a hatékony és örömteli tanulásnak. A lexikális ismeretekkel túlterhelt gyermeknek nem jut ideje és lehetősége az összefüggések megértésére és az önálló gondolkodás fejlesztésére. A kérdőív részletesen felméri ezt a problémakört annak fényében, hogy a küszöbönálló új Nemzeti alaptantervnek (Nat) elvileg lehetősége lenne hatékonyan kezelni a túlterheltség kérdését.

A felmérés ezen a linken érhető el.