A második legenyhébb telünk volt 1901 óta

A második legenyhébb telünk volt 1901 óta

Napsütéses idő karácsony első napján a Városligetben, a Vajdahunyad vára melletti tó partján 2022. december 25-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az 1901 óta zajló mérések óta a mögöttünk hagyott tél volt a második legenyhébb. Ennél „melegebb” csak 2016/2017 telén volt – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mint írták, az évszak úgynevezett középhőmérséklete országosan 3,1 Celsius fok volt, 1901 óta ez volt mindössze a második olyan tél, ahol ez a bizonyos átlag átlépte a 3 fokot. A déli megyékben ez az érték többfelé elérte a 4 fokot, északabbra, síkvidéken többnyire 3 és 3,5 fok között alakult, míg 3 fok alatt csak a hegyvidéki és északkeleti országrészben volt. Mindhárom hónap átlag feletti hőmérsékletű volt: a december 2,1 a január 4,5, a február 1,6 fokkal átlag felett alakult. Országos átlagban egyébként a tél leghidegebb napja február 7-e volt (–4,0 fok).

A csapadékot tekintve, az ősszel csapadékosabbra forduló időjárás télen is folytatódott. Az évszak csapadékösszege országos átlagban 173,1 milliméter – az előzetes adatok alapján –, ami az éghajlati normál 150 százaléka. A december 66, a január 148 százalékkal volt csapadékosabb az éghajlati normálnál, a február ugyanakkor nagyrészt száraz, naposabb idővel telt, és a tél utolsó hónapjának csapadéka 56 százalékkal elmaradt a szokásostól. Összességében, a kilencedik legcsapadékosabb tél volt az idei a XX. század kezdetétől. Az évszak legnagyobb csapadékösszegét Pilisszentkereszten (281,8 mm), a legkisebbet Sopron Kuruc-domb állomáson (65,8 mm) mérték.