A szakszervezetek szerint a szakképzésben oktatók kimaradtak a béremelésből

A szakszervezetek szerint a szakképzésben oktatók kimaradtak a béremelésből

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a zalaegerszegi önkormányzat évzáró rendezvényén 2023. december 15-én (Fotó: MTI/Katona Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gulyás Gergely állításával ellentétben a szakképzésben dolgozó oktatók nem részesülhetnek a pedagógusoknak megígért, átlagosan 32,2 százalékos januári béremelésből – közölték a Népszava érdeklődésére a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) vezetői. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu-n december 31-én megjelent interjújában beszélt arról, hogy az említett fizetésemelés a tanárokra, az óvónőkre és a szakképzésben oktatókra is vonatkozik.

A PSZ elnöke, Totyik Tamás a lapnak azt mondta, a béremelésről szóló kormányrendelet nem tér ki a szakképzési oktatókra. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője azt is hozzátette, hogy a pedagógusok részben EU-s forrásból megvalósuló béremelésével kapcsolatos EFOP Plusz uniós programban sincs benne a szakképzés. Azt ugyanakkor mindketten elmondták, hogy a korábbi sztrájkbizottsági egyeztetéseken elhangzott, valamennyi béremelésre számíthatnak majd a szakképzésben oktatók is, de ennek részletei még egyáltalán nem ismertek.

A szakszervezetek képviselői azt is furcsállották, hogy a pedagógusok béremeléséről szóló kormányrendeletről a miniszter azt állította, hogy azt most társadalmi egyeztetésre bocsátották és január 6-áig lehet véleményezni. Ennek igen erősen ellentmond, hogy a Magyar Közlönyben kihirdetett rendelet január 1-jén hatályba lépett, vagyis esetleges módosításokról már nem igazán van értelme egyeztetni. Azt sem értik, hogy miképp függhet a végrehajtása egy uniós papír érkezésétől, ahogy azt a miniszter mondta, hiszen már hatályba lépett.

Arra a PSZ elnöke és a PDSZ ügyvivője is felhívta a figyelmet, hogy a 32,2 százalékos béremelés jó hangzik, de korántsem lesz minden pedagógusoknak ilyen mértékű. Egyelőre csak a gyakornok fokozatú pályakezdők lehetnek biztosak abban, hogy a bruttó keresetük 32,2 százalékkal nő a tavaly novemberi bérükhöz képest, vagyis havi 400 ezer forintról 528,8 ezer forintra, ami nettóban, kedvezmények nélkül 351,6 ezer forintot jelent. A Pedagógus I. fokozatba tartozók bére 28 százalékkal nőhet a minimálisan meghatározott bruttó 538 ezer forintra (nettó 357,7 ezer forint), a Pedagógus II. fokozatba tartozóké bruttó 555 ezer forintra (nettó 369 ezer forint). Mindez azonban csak egy bérminimum; a pedagógusoknak január 22-éig kell megkapniuk a kinevezés-módosításokat, a pontos összegek ezekben fognak szerepelni. A szakszervezetek szerint viszont azok, akiknek a bruttó bérük már eléri a rendeletben meghatározott minimumértékeket (mert például több évtizede a pályán vannak), jó eséllyel semmilyen emelést nem fognak kapni. 

Totyik Tamás hangsúlyozta, hogy a diplomás átlagbér 72 százalékát még mindig nem fogják elérni a tanári fizetések, pedig a kormány ezt ígérte erre az évre. Ehhez bruttó 700 ezer forint körüli átlagfizetés kellene, a PSZ elnöke szerint így idén még legalább két alkalommal lesz szükség bérkorrekcióra, ám a kormányrendeletben ennek a részletei sem jelentek meg, ahogy az sem, a nevelés-oktatást közvetlenül segítő, nem pedagógus végzettségű iskolai dolgozók számíthatnak-e béremelésre.