A Tisza vízszintje kritikusan alacsony

A Tisza vízszintje kritikusan alacsony

Kagylók a homokos parton Szolnoknál, ahol a csapadékhiány miatt a Tisza alacsony vízállása -280 centiméterrel új negatív rekordot ért el 2022. július 7-én. (MTI/Mészáros János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ország keleti felében több folyónk vízszintje kritikusan alacsony, Szolnoknál megdőlt a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja - írja az Időkép. Az eddigi negatív csúcs a 2003-ban mért -279 centiméter volt, ma azonban ez megdőlt, a vízügyi adatok szerint -280 centiméter az új rekord. 

A vízügyi szakemberek próbálják fenntartani az optimális vízellátást, a lakosság számára még nem vezettek be korlátozást. „Az alacsony vízállás a folyó halállománya szempontjából nem probléma; az oldott oxigén ugyanis akkor csökken a vízben, ha extrém meleg van, de most éppen levonulóban van a hőhullám. Ha továbbra sem várható olyan nagyobb csapadék, ami megjelenik a Tiszában, akkor a megoldást a vízkivételi korlátozás jelentheti. Ebben a lakosság az utolsó érintett.” - nyilatkozta a a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízrajzi osztályának vezetője.

A szolnoki alacsony vízállásnak köszönhetően az Időinfo-MetKép Facebook bejegyzése szerint előbukkantak egy török-kori cölöphíd maradványai.