A vírus ellenére is egyre többet utaznak belföldön a magyarok

A vírus ellenére is egyre többet utaznak belföldön a magyarok

Flirt motorvonat utasterét fertőtlenítik a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a Keleti pályaudvaron 2020. március 19-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A karácsonyi időszakhoz képest is bátrabban mennek közösségbe a magyarok, és szívesebben utazgatnak belföldön – derült ki az Ipsos januári járványügyi felméréséből. Az intézmény havonta elkészíti a kimutatást, amiből most az derült ki, hogy továbbra is magas a maszkviselési hajlandóság és a gyakori kézmosás, demográfiai szegmenstől függetlenül. Ugyanakkor az egyéb javasolt védekezési formákra már egyre kevésbé hajlanak a magyarok. A korábbinál bátrabban találkoznak barátokkal, ismerősökkel, utaznak belföldön, és a szeptemberihez hasonló mértékben fognak kezet egymással.

A lakosság általános oltási hajlandósága az Ipsos szerint jelenleg 47 százalékos, míg a hivatalos oldalon regisztráltak aránya a teljes felnőtt lakosság 21 százalékát teszi ki. A hatvan év felettiek hatvanhárom százaléka adatná be a vakcinát, a harminc alattiaknak viszont csupán harmincnégy százaléka.

A nyári adatokhoz képest erősen visszaesett azok aránya, akik a védőoltás megjelenésétől a korlátozó intézkedések és a járvány gyors lezárását várják. Júliusban még minden harmadik magyar bízott ebben, ma már csupán 22 százaléknyian tesznek így. A többség (25 és 22 százalék) a kormány és/vagy a járványügyi hatóság bejelentésével tekintené lezártnak a járványhelyzetet, további 17 százalék szerint pedig ha feloldják a korlátozásokat, azzal meg van oldva a krízishelyzet. Az idősebbeket az átlagnál jobban megnyugtatja az oltóanyagok megjelenése, míg a fiatalabbak inkább a lezárások feloldását várják már.