Ágyi poloskák lepték el a szentgotthárdi intézet ápoltját

Ágyi poloskák lepték el a szentgotthárdi intézet ápoltját

Ágyi poloskák a szentgotthárdi intézetben (Fotó: Átlátszó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mentálisan sérült beteget leptek el az ágyi poloskák a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz tartozó intézményben – derül ki az Átlátszóhoz eljuttatott videóból.

A videó a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthonában, hivatalos nevén a Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye épületében készült. Az Átlátszó forrása úgy fogalmazott, „ez csak egy ágy, a többi az ugyanez a szint.” Az intézmény jelenleg 734 férőhelyes – az ország legnagyobb – krónikus pszichiátriai betegeket gondozó otthona.

A portál informátora úgy fogalmazott, 2018 óta ilyen a helyzet. A fertőzés kapcsán azt mondta „ilyen apró fújások vannak, de két-három nap múlva ugyanaz a helyzet áll fel.” Azt is elárulta, hogy „volt olyan, hogy a betegek aláírást gyűjtöttek, lementek az iroda elé, de csak azt a választ kapták, hogy folyamatban van az irtás. Eddig csak ebben az épületben volt probléma, most már a másik épület szintúgy fertőzött. Elhatalmasodott ez a poloskainvázió” – mondta.

Hozzátette, az ápolók próbálnak segíteni, de nincs elég eszközük. Cserélik az ágyneműt, de „mindegy, mit csinálnak, mert függetlenül attól, hogy frissen föltesznek egy lepedőt, vagy huzatot, fél óra múlva megnézi az ember, körülbelül 50-60 darab rovar jelenik meg körülötte. Hiába van porszívózás, takarítás”. Azt is jelezte, a problémáról a betegek nem is tudnak szólni a hozzátartozóknak, az áldatlan állapotokat nem láthatják kívülállók. Az intézmény látogatási rendje szerint ugyanis „a látogatás az intézmény udvarán kialakított helyen, illetve a Látogató fogadó helyiségben történhet”.

Az Átlátszó kereste a Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegyét, ahonnan szűkszavúan annyit írtak: „A fertőzés megszüntetése érdekében az intézmény és a fenntartó is megteszi a szükséges intézkedéseket. Az ellátottak látogatása az intézményre vonatkozó látogatási rend szerint biztosított”. Az Átlátszó korábban már megírta, hogy az ágyi poloska a nagymágocsi otthonban is gondot okoz.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság közérdekűadat-igénylést is kapott, melyre azt a választ adta, hogy „a Főigazgatóság fenntartásában lévő intézmények – mint önálló adatkezelők – esetében nem áll fenn jogi kötelezettség arra vonatkozóan, hogy a telephelyeiken kialakuló ágyi poloska problémákat a Főigazgatóság felé jelentsék, ezért  a Főigazgatóság a kért adatokat nem tartja nyilván. Az Alkotmánybíróság 13/2019. (IV. 8.) AB határozata alapján, kért formában nem létező adatsor előállítására, az adatok összegyűjtésére és rendszerezésére az adatkezelő nem kötelezhető.”

Címkék: SZGYF, ágyi poloska