Engedéllyel nem rendelkező technológiát alkalmaztak a bátonyterenyei akkuüzemben

Engedéllyel nem rendelkező technológiát alkalmaztak a bátonyterenyei akkuüzemben

A SungEel HiTech Hungary Kft. üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendőrség szakértők bevonásával jelenleg is nyomozást folytat a Bátonyterenyén, illetve Szigetszentmiklóson történt robbanással, illetve tűzzel kapcsolatban – válaszolta a Népszava kérdésére az ORFK.

A lap birtokába került előzetes szakvélemény szerint a bátonyterenyei, selejtes akkumulátorokat feldolgozó üzem működtetésekor megvalósult „a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűncselekmény, ahogy a foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége is”. A vizsgálati iratok szerint „a káresemény egy, a hatóságokhoz be nem jelentett, engedéllyel nem rendelkező technológia kipróbálása során bekövetkező robbanás volt”. A felrobbant akku-újrahasznosító berendezés 85 elemében tért el a szabályostól, üzemeltetésére nem volt engedélye a cégnek. A működtetéshez szükséges dokumentációt nem tudták bemutatni a cég képviselői, de még a kemencébe – szintén engedély nélkül beépített – gázégővel elégetett gázt is „ismeretlen módon vételezték”. Hiányzott a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységről szóló hatóságoknak címzett bejelentés is.

A baleset után több hónappal a helyszínen vett minták között akadt olyan, amelyben az emberre veszélyes toxikus anyag mennyisége 3,5-szerese volt az egészségügyi határértéknek. A „fellelt szennyezés mértéke már minimális emberi tevékenység mellett is jelentősen ártalmas, ha belélegzik, míg jelentősebb fizikai munka mellett kiemelt kockázatot jelent” – olvasható a dokumentumokban.

Mint korábban megírtuk, a SungEel Hitech Hungary Kft. nevű dél-koreai cég szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó üzeme rákkeltő anyagokkal veszélyeztette az ott dolgozók és a környéken élők egészségét, emiatt háromszor bírságolták meg, és ugyanitt halállal végződő baleset is történt. A cég másik, bátonyterenyei telepén szintén súlyos állapotok uralkodnak: az Átlátszó korábbi beszámolója szerint június 9-én ott tűz ütött ki, egy darálógép gyulladt ki, a tűz előtt hónapokkal, március 30-án a feldolgozóban végzett ellenőrzés során pedig a kormányhivatal emberei olyan súlyos hiányosságokat tapasztaltak, hogy 31,2 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki a cégre. Többen rosszl us lettek a kormányhivatal munkatársai közül.