Az állam ritkítja a HÉV-ek közlekedését

Az állam ritkítja a HÉV-ek közlekedését

HÉV-szerelvény a szentendrei H5-ös vonalon (Fotó: Ryan Preston/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Annyira nem bírja működtetni az állam a HÉV-eket, hogy járatritkítást terveznek több vonalon januártól. Ez elfogadhatatlan – közölte Karácsony Gergely főpolgármester hétfő este a Facebookon.

„Miközben mi minden nehézség ellenére fejlesztjük a budapesti közösségi közlekedést, a MÁV-HÉV arról tájékoztatta a Fővárost, hogy járműhiány miatt több vonalon ritkítják a menetrendet januártól. Az elöregedő járművek miatt ráadásul semmi garancia nincs arra, hogy nem következnek újabb ritkítások, pedig már a mostani is sokaknak fog fájni. A naponta 116 ezer utast szállító, és ezzel a legforgalmasabb elővárosi vonalként működő szentendrei HÉV-en, és a naponta 27 ezer utast szállító ráckevei HÉV-en járatritkítás helyett új járművekre, felújításokra van szükség. A kormány nem szórakozhat Budapest és az agglomeráció közlekedésével. Mielőbb tisztán kellene látni, hogy mikor, és milyen forrásokból történhet meg a HÉV-vonalak felújítása – és hogy addig mire számíthatnak az utasok” – fogalmazott bejegyzésében a főpolgármester. 

Karácsony hozzátette: a HÉV-vonalak működtetését még Tarlós Istvánék passzolták le az államnak. Ígértek azóta mindent: új járműveket, felújítást, de ebből semmi nem lett. Eközben Budapesten a közösségi közlekedés minden a főváros kezében lévő ágazatában jelentős fejlesztések történtek. Többek között teljes egészében alacsonypadlós lett a budapesti buszközlekedés, forgalomba állítottak 48 új trolit, 26 új villamost, befejezték az M3-as metró felújítását.

A MÁV kommunikációs osztálya kedd délután reagált a főpolgármester bejelentésére. Azt írták, hogy a járműhiány miatt a MÁV-HÉV szakemberei egy olyan átdolgozott menetrendre tettek javaslatot, amely az utasoktól a lehető legkevesebb alkalmazkodást követeli meg, miközben a rendkívül nagy forgalmat 99,8 százalékos pontosság mellett bonyolító HÉV-szolgáltatás a 2024-es évben is kiszámítható, ütemes menetrend mellett garantálható.

„A szentendrei HÉV-et illetően az összkép az utasok számára kedvező, hiszen a követési távolság növelése a csúcsidőn kívül nemcsak az eddig tapasztalt utasigényekhez alkalmazkodik: az indulási időpontok újragondolt elosztása lehetővé teszi azt is, hogy a 8:00-9:00 közötti időszakban még emeljük is a követési gyakoriságot, azaz sűrűbben járjanak a HÉV-ek. A H6-os, ráckevei HÉV esetében a járműhiány miatt valóban szükség van kismértékű kapacitáscsökkentésre, ugyanakkor az utasszámok alapján a kínálat itt is tudja majd a fedezni az utazási igényeket: bizonyos járatok a korábbinál jobb szerelvénykihasználtsággal közlekednek, de nem kell tartani trendszerű utaslemaradástól, azaz mindenki azzal a járattal juthat el az úticéljába, amellyel szeretett volna. A fenti intézkedésekkel biztosítható, hogy az idei évben további változtatás nélkül legyen fenntartható a HÉV-szolgáltatás megszokott volumene és alapvető menetrendi kínálata” – írták.