Az Emmi szerint a pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója

Az Emmi szerint a pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója

Fotó: Unsplash/Ivan Aleksic

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A baloldal kampányakciója – így vélekedett az Emberi Erőforrások Minisztériuma a pedagógus érdekképviseletek által bejelentett sztrájkról. Egyúttal jelezték, nem fogadják el, hogy egy esetleges munkabeszüntetés esetén tankerületenként egy helyszínen legyen gyermekfelügyelet.

Lapunk is beszámolt róla, hogy figyelmeztető sztrájkot hirdet január 31-ére a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az érdekképviseletek már hetek óta tárgyalnak a kormány képviselőivel béremelésről, de – ahogy fogalmaztak a legutóbbi egyeztetésről – „egy bohózatban vettek részt”.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma minderre úgy reagált, hogy „a baloldal minden választási kampányban dróton rángatja a pedagógus szakszervezeteket és politikai akciókra veszi rá őket”. Mint írták, „a Gyurcsány-párt befolyása alatt álló szakszervezetek most is úgy hirdetnek sztrájkot, hogy az átfogó pedagógus béremelési program után januárban újabb 10 százalékos pedagógusbéremelés lép életbe, amelyet 2023-ban újabb béremelés követ”. Azt is hozzátették, hogy a szakszervezetek vezetői a januári béremelés elhalasztását kérték és visszautasították a kormány 200 ezer forintos cafetéria ajánlatát is, „ebből is látszik, hogy nem a megegyezés a céljuk, hanem a hangulatkeltés és a baloldal politikai kampányának támogatása”. 

A minisztérium egyértelművé tette, nem tudják elfogadni a koronavírus-járvány miatt szakszervezeteknek azt a javaslatát, hogy az esetleges munkabeszüntetés idején tankerületenként egy helyszínen legyen gyermekfelügyelet, hiszen járványügyi szempontból kifejezetten aggályos sok, különböző iskolába járó gyermek egy helyen történő összezsúfolása. Emellett véleményük szerint a tanuláshoz való jog olyan alapjog, amelynek komoly sérelmével járna a tanítás teljes felfüggesztése. – A pedagógussztrájk miatt egy újabb tanítás nélküli időszak a gyerekekre és a szülőkre is további, indokolatlan terhet róna – fűzték hozzá.

A minisztérium továbbra is nyitott a tárgyalásokra, amely január 12-én folytatódhat