„Nem vagyunk hitvány nemzet” – az Ukrajna ellen indított háború évfordulóján demonstráltak

„Nem vagyunk hitvány nemzet” – az Ukrajna ellen indított háború évfordulóján demonstráltak

Tüntetés Budapesten a két évvel ezelőtt indított háború második évfordulóján 2024. február 24-én (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország budapesti nagykövetsége elé vonult szombat délután több száz demonstráló, hogy az orosz agresszió 10. évében, a két évvel ezelőtt indított háború második évfordulóján együtt tiltakozzon.

A Telex tudósítása szerint a gyülekező tömegben megjelent David Pressman amerikai nagykövet is a Városháza parkban, ahonnan aztán egy több száz méter hosszú ukrán zászló mögé rendeződve útnak indultak a résztvevők. A tömegben javarészt ukrán szó hallatszott, még a „ruszkik, haza!” kórus is erős ukrán akcentussal szólt.

Az orosz nagykövetség előtt felállított színpadon Tompos Márton, a Momentum politikusa volt a műsorvezető. „Dicsőség Ukrajnának” – kezdte beszédét, majd felelősségre vonta Orbán Viktort, mert már két éve nem áll ki Ukrajna mellett. A háborúért szerinte egyedül Putyin a felelős. Majd Karácsony Gergely főpolgármester következett, aki szerint azért gyűltek egybe, hogy megüzenjék a világnak: „hitvány kormányunk van, de mi nem vagyunk hitvány nemzet”. Azt ajánlotta Orbánnak, hogy menjen el Bucsába, Kijevbe, és beszéljen a túlélőkkel. „Szégyelljük Magyarország kormányát” – mondta. Beszédében „Putyin legfontosabb tanítványának” nevezte Orbánt, aki „fojtogatja” Budapestet. Baranyi krisztina, Ferencváros polgármestere arról beszélt, hogy „akár akarjuk, akár nem, nyakig benne vagyunk mi is”, szerinte támogatnunk kell a megtámadottat, ezen nincs mit gondolkodni. „Meg kell mutatnunk a világnak és ukrán testvéreinknek, hogy Orbán mellett létezik egy párhuzamos Magyarország is” – mondta.

A momentumos Cseh Katalin Putyin „brutális, véres, népirtó háborújáról” beszélt, és biztosította az ukránokat, hogy mellettük áll. „Mi nem állunk Putyin oldalán, Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral” – mondta. Szerinte nekünk, magyaroknak kéne a legjobban értenünk, mi a tétje az ukrajnai háborúnak, mert „ha Ukrajna elbukik, Putyin nem áll meg a határon”, és akkor már mi leszünk a szomszédai.