Bálna: „Repülőtér a hajók számára”

Bálna: „Repülőtér a hajók számára”

A Bálna épülete (Fotó: Bálna Budapest / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója csütörtökön podcastban beszélt arról, mik a terveik a Bálna épületével, amelyet a főváros még tavaly passzolt le az államnak – vette észre a 444.hu.

Guller Zoltán elmondása szerint 2013-ban nyitotta meg kapuit a pesti rakpart egyik emblematikus épülete, a Bálna, és most azon vannak, hogy a jövőben az épületnek kiemelt szerepe legyen Budapest turizmusában. – A szállodahajókkal évente több százezer turista érkezik Budapestre, csak a tavalyi évben félmillió turistát számoltunk, akik ezekkel az óriáshajókkal látogattak el hozzánk – fejtegette.

A tervek szerint a Bálna olyan turisztikai kikötővé válhat, amely a Magyarországra érkező szállodahajók kiszolgálását fogja ellátni. Olyan lesz mint a repülőtéren a Sky Court: ide érkeznek a turisták, és itt szállnak fel a hajókra, „repülőtér lesz a hajók számára”. Számos egyéb lehetőség rejlik az épületben: terveik szerint lesz állandó kiállítás, konferenciaterem, valamint gasztronómiai élménypontokat is kialakítanak, ahol Magyarország ízeit mutatják be a turistáknak. És természetesen egy éjjel-nappal nyitva tartó turisztikai információs központot is üzemeltetnének.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a tervek már régóta formálódnak, és lassan ki lehet írni a tervezésre szóló közbeszerzési pályázatot. Erről már egyeztettek is a Fővárosi Önkormányzattal, amellyel jó eséllyel meg tudnak állapodni arról, hogy a Bálnát megújítsák, turisztikai központtá tegyék, és ezzel a dunai szállodahajók sorsát is hosszú időre rendezzék.

A 444 felidézi, hogy a Szabadság és a Petőfi híd között álló üvegépületet évekig tartó kínlódás után 2013-ban adták át, de a 11 ezer négyzetméternyi területet nem sikerült kiadni. Leginkább a Fidesz szervezte ide a választási rendezvényeit.

A tervről Karácsony Gergely főpolgármester is beszélt csütörtökön. Ebből kiderül, hogy a Fővárosi Önkormányzat is úgy tervezi, hogy a hajókat a belvárosi részről délre, a Bálna melletti partszakaszra helyeznék át. A főpolgármester azt mondta, ebben a kérdésben a kormánnyal közösen gondolkodnak. 

A fővárosnál is úgy látják, hogy a szállodahajók a város turizmusának fontos elemét képezik, ez a cél azonban csak akkor valósulhat meg, ha a hajók a belvárostól nem túl távoli helyen tudnak kikötni. Ezért a korábbi fejlesztési elképzelések is a jelenleg funkciótlan Bálna Budapest melletti partszakaszát jelölnék ki.