Balog Zoltán: Nekem sem könnyű

Balog Zoltán: Nekem sem könnyű

Orbán Viktor, Balog Zoltán és Novák Katalin Kötcsén, 2018. június 3-án (fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kegyelmet kértem egy embernek, akinek elhittem ártatlanságát, s ebben ma sem kételkedem – írta Balog Zoltán a református lelkipásztoroknak küldött levelében.

A hvg.hu szerkesztőségéhez eljutott írás egy hosszú panasszal kezdődik, Balog azon sajnálkozik, hogy milyen nehéz lehet a református híveknek „elviselni mindazt, ami a médiából, a politikából, az utcáról, közvélemény egy része felől árad személyemen keresztül egyházunk felé. Nekem sem könnyű, hiszen valamilyen módon ott vagyok ennek a hisztériakeltésnek az eredőjénél, még akkor is, ha valójában egy kegyelmi ügyként indult hógolyóból lett lavina.” „Végzetesnek bizonyuló hibám az volt, hogy nem voltam elég körültekintő. Hiszen, ha valakit pedofil bűncselekménnyel hoznak összefüggésbe, akkor a széles nyilvánosság előtt menthetetlen az ügy, még ha nem is pedofilként ítélték el” – fogalmazott Balog, aki a botrány kirobbanása után elismerte, hogy javasolta a köztársasági elnöknek, hogy adjon kegyelmet, de lemondani emiatt nem akart tisztségeiről. Ám miután egyre többen szólították fel erre az egyházon belül, végül múlt pénteken felajánlotta lemondását a református zsinat lelkészi elnökségéről, de a püspöki pozícióját megtartotta.

A hvg.hu értesülései szerint a református egyházon belül vannak, akik úgy érzik, Balog épp puhítani próbálja a püspököket, hogy a legközelebbi zsinaton a korábbi lemondása ellenére is válasszák meg újra lelkészi elnöknek. A portál szerint ezt alátámaszthatja az, hogy levelét azzal a felszólítással zárja, hogy „védjük meg egyházunk összetartozását, egységét. Ha az evangéliumi egységért áldozatot kell hozni, hozzuk meg! Erre én magam is kész vagyok”.

Balog Zoltán olyannyira szoros kapcsolatban állt Novák Katalinnal, hogy tavaly ősszel két hetes pápua új-guineai látogatására is elkísérte. Ez az utazás egyébként – mint a Magyar Hang feltárta – százmillió forintba is kerülhetett a magyar adófizetőknek.