Elképzelhető, hogy hétfőn jelenti be Orbán Viktor Novák Katalin utódját

Elképzelhető, hogy hétfőn jelenti be Orbán Viktor Novák Katalin utódját

Orbán Viktor dolgozószobájában (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik majd az Országgyűlés tavaszi ülésszakának február 26-a hétfő, 13 órára összehívott ülése – tudta meg a Hvg.hu. Az, hogy a kormányfő az őszi és a tavaszi ülésszakok első napján is rendszeresen felszólal, már megszokott, hiszen ilyenkor mindig értékel és beszél a következő időszak terveiről is. Most azonban különleges helyzet lesz, hiszen a napirend előtti felszólalások – köztük a kormányfőé – után a február 26-i ülés első napirendi pontja a köztársasági elnök lemondása lesz.

Bár Orbán beszéde még a lemondás hivatalos elfogadása előtt hangzik majd el, nem zárható ki, hogy a pártelnök-miniszterelnök éppen a parlamenti szezonnyitó beszédében jelenti majd be, ki lesz a Fidesz államfőjelöltje. Persze, hacsak addig ki nem szivárogtatják vagy be nem jelentik a szerda-csütörtök zajló kihelyezett Fidesz-frakcióülés alapján a nevet.

A második napirendi pontként Kövér László helyettesítéséről döntenek majd a képviselők. Az új államfő megválasztásig ugyanis az Országgyűlés elnöke, vagyis Kövér László lép automatikusan a távozó köztársasági elnök helyére. A Hvg.hu úgy tudja, az átmenetileg Novák Katalin helyére lépő Kövér Lászlót egyik alelnöke, a fideszes Lezsák Sándor fogja helyettesíteni.