„Szent István azzal tette a legtöbbet a magyarság megmaradásáért, hogy Európához kötötte a sorsát”

„Szent István azzal tette a legtöbbet a magyarság megmaradásáért, hogy Európához kötötte a sorsát”

Érdeklődők a Magyar Ízek Utcája eseményen az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó többnapos Szent István-napi rendezvénysorozat egyik helyszínén a Várkert Bazárnál 2023. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ellenzéki pártok az európai értékeket, a nyugati orientációt kérték számon a kormányon Szent István, az államalapító király ünnepe alkalmából az MTI-hez eljuttatott közleményeikben vasárnap.

A Demokratikus Koalíció azt írta: mi, magyarok az államalapítás óta európai magyarok vagyunk, „hiába árulja el múltunkat és jövőnket minden nap a hatalom”. „Amikor egész Európában a magyarok élnek a legrosszabbul; amikor természetes szövetségeseink helyett már csak keleti diktátorok állnak szóba a magyar kormánnyal, mint »barátaink«; amikor a magyar az egyetlen kormány a kontinensen, amely egy háborúban Európa vereségének szorít; akkor biztosak lehetünk benne, hogy elárultak minket és letérítették hazánkat az államalapításkor kijelölt útjáról” – fogalmaztak. A DK kiemelte: az államalapítás óta európai magyarok vagyunk és az ezeréves célunk, hogy végre európaiként élhessünk.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke azt hangsúlyozta közleményében, hogy Szent István az ország számára a nyugati orientációt választotta, „jól döntött, mert nem a múltból építkezett, hanem a jövőt választotta”. „Ezzel szemben a nemzeti együttműködés rendszere Szent István művéből csak a hatalmi államot, illetőleg az állam és az egyház elválaszthatatlan viszonyát ünnepli. Ünneplése nem csak a múltba tekint és a történelmi tradíciók meghatározó szerepét hangsúlyozza, de a múlt viszonyait is akarja erőszakosan újrateremteni a XXI. században” – tette hozzá a szocialista politikus.

A Párbeszéd közleménye szerint az államalapítás méltó emlékezetének nem kell együtt járnia nagyzoló, környezet- és egészségkárosító pénzszórással.
„Ismét azt látjuk, hogy a kormány olyasmire szór milliárdokat, amire nem kellene” – írta az ellenzéki párt, a tűzijáték környezet- és egészségkárosító hatásait hangsúlyozva. „Nem a tűzijáték tesz naggyá egy nemzetet, hanem a kiművelt emberfők sokasága” – fogalmaztak a közleményben, amelyben „korszerű, észszerű, tiszta ünnepre” szólítottak fel.

A Momentum Mozgalom elnöke és frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc videójában azt mondta, az államalapításkor azt ünnepeljük, hogy egy évezreddel ezelőtt a nyugatot választottuk a kelet helyett. „Azt ünnepeljük, hogy az államiságunk a nyugati demokráciákhoz köt bennünket és nem a keleti diktatúrákhoz. Erről azonban manapság kevesebb szó esik, hiszen nem áll az állampárt érdekében erről őszintén beszélni” – tette hozzá a párt közleménye szerint, megjegyezve: „manapság a tűzijátékot és a 350 forintos sört is arra használják, hogy elfedjék a valóságot”.

A főpolgármester szerint a Szent István-i örökség legfontosabb eleme, hogy a valódi kérdésekre, amelyek meghatározzák Magyarország viszonyát önmagához, a helyét Európában és a világban, csakis erkölcsi alapon adható érvényes válasz. Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésben azt írta: a „mi” és „ők” szembeállítása helyett a „jó” és a „rossz” megkülönböztetése kell, hogy legyen az állam feladata. Kiemelte, Szent István azzal tette a legtöbbet a magyarság megmaradásáért, hogy Európához kötötte a sorsát. „Ma is úgy kell őrizni, sőt mostanság már meg is védeni európaiságunkat, ahogyan az a Szent István-i tanításból fakad. Önbecsüléssel” – hangsúlyozta.

Hozzátette: István nem lett hűbérese a császárnak, nem lett vazallusa a pápának sem. Úgy őrizte meg az ország szuverenitását, hogy közben bekapcsolta Európa gazdasági és kulturális vérkeringésébe. „Sem orosz hűbér, sem kínai vazallus, hanem Európa értékközösségének tagjaként képviselni az önbecsülésünket – így lehet, és így érdemes ma is. Nem Magyarország vagy Európa, csakis Európa és Magyarország. Olyan ország, ahol az öntudatos európai értékválasztással együtt jár a nemzet együvé tartozásának szolgálata” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Kiemelte, amikor a Szent István által alapított állam híján van európaiságnak, híján szolidaritásnak, amikor az erkölcsi megfontolások helyett a megosztásra és a valósághajlításra építi politikáját, akkor a helyi közösségeknek, az önkormányzatoknak kell helytállniuk, példát mutatniuk. „Mi Budapesten a történelmi hagyományainkat a jövő szolgálatába állítjuk, ahogyan erről a megszépült Lánchíd is mesél” – írta. „Ragaszkodunk a saját erkölcsi normáinkhoz, ragaszkodunk ahhoz, hogy ennek a városnak nagyszerűségét a sokszínűsége adja. Ragaszkodunk ahhoz a hitünkhöz, hogy nekünk, akik hiszünk a demokráciában, az emberségben és a szolidaritásban, nekünk van egy jobb történetünk. És Budapesten ennek a történetnek a jegyében rendezzük be az életünket” – áll a főpolgármester bejegyzésében.