Folytatódik a változékony idő a jövő héten is

Folytatódik a változékony idő a jövő héten is

(Fotó: Wald1siedel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatódik a változékony idő a jövő héten is: többfelé kell esőre, egyes helyeken hóra számítani, majd kiderül az ég és csökken a hőmérséklet, a hét második felében pedig ismét borultabb és enyhébb időre van kilátás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Az előrejelzések szerint hétfőn délelőtt vékonyabb, szakadozott felhőzet lehet felettünk, délutántól vastagszik a felhőtakaró. Napközben helyenként, késő délutántól szórványosan várható csapadék: az ország északkeleti felén, harmadán főként hó, havas eső, máshol egyre inkább eső valószínű. Többfelé megélénkül a délnyugati, déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 8 Celsius-fok között alakul, északkeleten várható az alacsonyabb érték.

Kedden jobbára borult időre kell számítani sokfelé csapadékkal, egyes részeken kiadós mennyiség is hullhat. Döntőrészt eső várható, de az Északi-középhegység és az Észak-Alföld térségében havas eső, hó valószínű, sőt helyenként megmaradó hóréteg is kialakulhat. A déli, majd az északnyugati szél több helyen megerősödik, az Észak-Dunántúlon viharos lökések is lehetnek. Hajnalra általában mínusz 1 és plusz 5 fok közé hűl le a levegő, de az északkeleti szélvédett, fagyzugos vidékeken ennél alacsonyabb értékek is lehetnek. Kora délután mínusz 1 - plusz 7 fok várható, északkeleten lesz hidegebb.

Szerdán a felhőzet tovább szakadozik, az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a napsütést. Az északkeleti, keleti megyékben azonban tartósabban felhős maradhat az idő, és főként ott havas eső záporok, hózáporok is kialakulhatnak. Sok helyen megerősödik az északnyugati szél, majd mérséklődik és délire fordul a légmozgás. Hajnalban mínusz 8 - plusz 1 fok várható, napközben mínusz 2 és plusz 5 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Az északkeleti havas részeken lesz hidegebb.

Csütörtökön erősen megnövekszik a felhőzet és nagyrészt borult időre kell számítani. Fokozatosan növekszik a csapadék esélye: jellemzően eső várható, de főként északkeleten vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Nagy területen megerősödik a délnyugati, déli szél. A minimum általában mínusz 7 és mínusz 1 fok között alakul, de az északkeleti szélvédett, hóval borított tájakon ennél több fokkal alacsonyabb értékek is lehetnek. Napközben délnyugat felől enyhébb levegő érkezik, a maximumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 11 fok között várható.

Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult időre van kilátás, sokfelé valószínű csapadék, nagyrészt eső, záporeső. Több helyen megerősödik a déli szél, majd mind nagyobb területen északnyugatira fordul, és mérséklődik a légmozgás. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 10 fok között alakul, de hajnalra már több fokkal enyhül az idő. A csúcsérték 3 és 16 fok között várható, északkeleten lesz hidegebb.

A hétvégén szombaton nagyrészt erősen felhős időre kell számítani. Szórványosan előfordulhat eső, helyenként vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A hajnali mínusz 3 - plusz 6 fokról 1 és 8 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Vasárnap változóan felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel, helyenként előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A hajnali mínusz 7 - plusz 1 fokról délutánra 0 és plusz 7 fok közé emelkedik a hőmérséklet.