Az ország középső részébe is megérkezett az első hó

Az ország középső részébe is megérkezett az első hó

Havazás Cegldéen 2023. november 25-én (Fotó: Időkép/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közben az idei ősz leghidegebb reggelén a nógrádi Zabarban mínusz 10,5 Celsius-fokot mértek vasárnap, a Kékestetőn pedig már 4 centi a hó.

Este a középső tájakon is sok helyre érkezett meg az idei első hó – jelentette az Időkép. Beszámolójuk szerint egy összeáramlási zónának köszönhetően a középső országrészben is sok helyre megérkezett az idei első havazás, amely rövid idő alatt fehérbe borította a tájat és helyenként mérhető, 1-2 centis hótakaró is kialakult.

Cegléden szombaton este hullott idén először a hó, méghozzá intenzíven. Így rövid idő alatt nagyjából 1 centiméter vastag hótakaró borította ba a várost. De a Tisza vonala mentén több helyen is hasonlóképp történt, így Lakiteleken is havazott szombat este. Az Időkép szerint vasárnap Székesfehérváron is esett nagy pelyhekben, és több helyen számolhatnak vasárnap is havazással.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán arról tájékoztatott, hogy az idei ősz leghidegebb reggelén a nógrádi Zabarban mínusz 10,5 Celsius-fokot mértek vasárnap. Mint írták: a Kárpát-medencét elárasztó hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg hatását szombaton lehetett először érezni. A hőmérséklet már csak 2 és 8 fok közé emelkedett kora délutánra, de a hőérzeten sokat rontott az északnyugati szél, amely főleg a Dunántúlon volt erős, viharos.

Vasárnap reggelig főként a Dunántúlon, illetve a Tisza vonalának környékén alakultak ki elszórtan záporok, egyre inkább szilárd halmazállapotban, sőt vasárnap reggelre egyes helyeken centiméterekben mérhető hóréteg is kialakult – írták. Az MTI által is idézett bejegyzéshez készített infografika szerint Kékestetőn 4 centiméter volt a hó vastagsága vasárnap reggel.