Friderikusz új sajtósa: „egy férfi, aki külföldön él” (EFAKÉ)

Friderikusz új sajtósa: „egy férfi, aki külföldön él” (EFAKÉ)

Friderikusz Sándor a podcastja díszletei között. Forrás: Youtube.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Friderikusz Sándor csütörtök este igyekezett lezárni az egy héttel ezelőtt, az állítólagos „sajtós” munkatársa kapcsán kirobbant botrányt. A történet lényege, hogy Friderikusz podcast formátumban terjesztett online beszélgetős műsora kapcsán múlt héten nyilatkozott a Blikknek valaki, aki „Friderikusz Sándor sajtósaként” nevezte meg magát és a Csenterics Ágnes – immár bebizonyosodott – álnevet használta. A tévés legenda álnevet használó sajtós munkatársa kiflitolvajokhoz hasonlította Friderikusz podcastjának azon nézőit (99 százalék), akik úgy nézik vagy hallgatják műsort, hogy azért nem adnak adományt a produkciós cég számára. Mint később a Media1 nevű szakportál kiderítette, a Csenterics Ágnes név egy nemrég elhunyt tévés rendezőhöz tartozik. 

Friderikusz ezután támadásba lendült, és a Media1 főszerkesztőjének ugrott neki. Hogy nincs Csenterics nevű munkatársa, még ekkor sem ismerte el, azt mondta erről, hogy vagy van ilyen sajtósa, vagy nincs. Az ügyben többen – köztük Puzsér Róbert, Fiala János és mások – is megszólaltak, és az újságíró-szervezet, a MÚOSZ is elítélte Friderikusz Sándor módszereit.

Végül a tévés csütörtök este ismét megszólalt az ügyben, a YouTube-csatornáján megjelentetett videóban beismerte, hogy nincs Csenterics Ágnes nevű munkatársa, ám azt mondta, hogy a név használatáról ő maga nem tudott, azt egy rejtélyes figura, az igazi, valódi sajtósa írta a Blikknek megküldött nyilatkozat alá. Rejtélyes munkatársának nevét Friderikusz nem árulja el, azt csak „egy férfi, aki külföldön él”-ként emlegette a videóban. 

„Igenis van sajtósa a Friderikusz-produkciónak!” – jelentette ki már a videóközlemény elején az egykori showman. Friderikusz még annyit árult el a rejtelmes sajtósról, hogy a névtelen illető „online végez különböző előkészítő, gyűjtő munkákat a podcast számára”. Ez a leírás egyébként inkább egy szerkesztőt takar, hiszen a sajtósok rendszerint nem a tartalomelőállításban, -előkészítésben vesznek részt, hanem a már kész tartalom sajtón keresztüli megismertetése a feladatuk.

Ugyan az alig két perces videóban a televíziós személyiség felsorolja, hogy mit rontott el a kommunikációban a névtelen sajtós, Friderikusz Sándor azt mondja, a botrány miatti felelősséget nem akarja áthárítani, sőt az elhunyt rendezőnő – akinek a nevét használták – családjától is elnézést kért személyesen. 

„Azt ugye senki nem gondolhatja komolyan, hogy én, aki több évtizede dolgozok a magyar televíziózásban, nem lépek közbe azonnal, ha azt látom, hogy egy volt tévés kolléganő, sőt egy elhunyt kolléganő neve szerepel a cikkben?!” – tette fel a költői kérdést a videóközlemény végén Friderikusz.