Hiánycikk az agyhártyagyulladás B variánsa elleni oltás

Hiánycikk az agyhártyagyulladás B variánsa elleni oltás

Gyógyszertár. Képünk illusztráció (Fotó: Nathaniel Yeo / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szinte lehetetlen hozzájutni az agyhártyagyulladás B variánsa elleni, Bexsero elnevezésű vakcinához – számolt be az RTL Híradó. Egy gyógyszerész közölte, hogy ők októberben kaptak utoljára a termékből, és úgy tudja, január végén érkezhet újabb szállítmányt. A háziorvosok is azt mondták, hogy a szülők szinte naponta hívják őket emiatt. Évente körülbelül 50-70 agyhártyagyulladásos megbetegedést azonosítanak, hazánkban a B variáns okozza a legtöbb megbetegedést.

Az agyhártyagyulladás egy gyors lefolyású betegség, akár egy nap alatt is halált okozhat. A betegség a csecsemők számára a legveszélyesebb. A vakcinahiány azért is probléma, mert a védettség eléréséhez több dózist is be kell adni az oltásból. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ azt írta, hogy az oltóanyagokat ezen a héten szállítják a gyógyszertárakba, és a napokban már kapható lesz.