Kánikula: közel 3450 esethez riasztották a mentőket az elmúlt 24 órában

Kánikula: közel 3450 esethez riasztották a mentőket az elmúlt 24 órában

Mentők. Képünk csak illusztráció (Országos Mentőszolgálat / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kánikulai napokon mintegy 10-15 százalékkal több rosszulléthez riasztják a mentőket, az elmúlt 24 órában 3447 esetet láttak el a mentők országszerte – közölte lapunk megkeresésére Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője, hangsúlyozva a hőségben az idős, szívbeteg emberek a legveszélyeztetettebbek.

Tájékoztatása szerint nyári időszakban a mentők munkája is sok szempontból az időjáráshoz igazodik: egyrészt megszaporodnak a hőséggel összefüggő egészségügyi kockázatok, ezzel egy időben pedig a nyaralóhelyek környékén is megnő a segélyhívások száma. Az ájulásos rosszullétek mellett a szívbetegek, idős emberek esetében súlyosabb problémákkal is számolni kell, de a balesetek száma is megnövekedhet.

– A nagy meleg és a perzselő napsütés fokozott terhelést ró a szervezetre, amit leginkább megfelelő folyadékbevitellel ellensúlyozhatunk. Fontos, hogy a cukros üdítőital és alkohol helyett inkább vizet igyanak és legalább 2-3 liter folyadékot fogyasszanak naponta. A napközbeni hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet – hangsúlyozta Győrfi Pál.

Várhatóan szerdáig tart a rendkívüli hőség, utána többfelé lehet zápor, zivatar, a hét végén 26-32 fok várható a legmelegebb órákban.

Címkék: hőség, OMSZ, Győrfi Pál