Karácsony Gergely lesz a Párbeszéd listavezetője, de nem ül át a parlamentbe

Karácsony Gergely lesz a Párbeszéd listavezetője, de nem ül át a parlamentbe

Karácsony Gergely főpolgármester a Párbeszéd Magyarországért kongresszusa után tartott sajtótájékoztatón 2021. december 4-én (Fotó: Párbeszéd Magyarországért Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton tartotta kongresszusát a Párbeszéd Magyarországért, és a párt tagsága döntött a 2022-es országgyűlési választáson induló jelöltekről is.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, Magyarországot egy igazságos, zöld és szolidáris országgá szeretnék átalakítani. Listájukat Karácsony Gergely főpolgármester vezeti, aki azonban elmondta, hogy nem kíván parlamenti képviselő lenni, marad főpolgármester, így listavezetői pozíciója inkább szimbolikus.

Karácsony Gergely szólt arról is, hogy a Párbeszéd listáján nem kapott előkelő helyet a párt két azon politikusa – Szabó Tímea és Dorosz Dávid –, akik az egyéni körzetekben közös ellenzéki jelöltként indulnak.

A megnevezett tízes lista további tagjai: Szabó Rebeka, Kocsis-Cake Olivio, Berki Sándor, Jakál Adrienn, Béres András, Szabó Zsolt, Szabó Tímea, V. Naszályi Márta és Barabás Richárd.

Jelen volt a bejelentésen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje is. Márki-Zay Péter igyekezett megnyugtatni mindenkit, aki amiatt aggódna, hogy az ellenzéki egység repedezik, erről szerinte szó sincs. – Az ellenzék teljes egysége nap mint nap erősödik – hangsúlyozta a kormányfőjelölt. 

Márki-Zay kiemelte Berki Sándor helyét a listán: mivel számára is szívügy a roma felzárkóztatás ügye, nagyon dicséretesnek nevezte, hogy Berki ilyen magasan kapott helyet a párt listáján.

Szólt arról is, hogy jobbközép gondolkodású keresztény emberként nem ellentétes az értékrendjével a Párbeszéd programjában szereplő igazságos, szolidáris és zöld Magyarország ígérete.

Hangsúlyozta: nem megszüntetik, hanem igazságossá teszik a rezsicsökkentést. „Szemben azzal a 20 százalékos rezsicsökkentéssel és befagyasztással, amelyet Orbán Viktor csinált” – fogalmazott.

Megjegyezte, az Európai Uniónak hatalmas források állnak rendelkezésre, amellyel nem csak 20 százalékos, hanem akár 77 százalékos rezsicsökkentés is elérhető, ahogy az történt Hódmezővásárhelyen is. „A legnagyobb rezsicsökkentés a korrupció kikapcsolása, ami 30-40 százalékot fog levenni minden állami kiadásból” – mutatott rá.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint a párt feladata a következő kormányban az lesz, hogy minél markánsabban megjelenítse a zöld és baloldali értékeket. Szabó arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány fél, mert tudja, hogy itt a kormányzásuk vége. Hozzátette: Márki-Zay Péter vezetésével egy tiszta, becsületes kormányt alakítanak, amely figyel a dolgozói jogokra, az egyedülálló édesanyákra és a szegénységben élőkre.