Kásler Miklós lazított néhány iskolai szabályon

Kásler Miklós lazított néhány iskolai szabályon

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) Szeretetkórháza új főépületének átadásán a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium épületében 2021. augusztus 29-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lazább szabályokat engedélyez az iskoláknak és az óvodáknak a járványvédelmi intézkedések tekintetében az emberi erőforrások miniszterének friss levele – tudta meg a Telex.

Kásler Miklós miniszter a portál birtokába került, augusztus 25-én kelt levele szerint több olyan intézkedést most hatályon kívül helyeznek, amelyek a májusig érvényes iskolai eljárásrendben szerepeltek. Központi utasítások híján viszont növekedik az iskolák önállósága, helyben saját szabályokat alkalmazhatnak. Hasonló szabályok vonatkoznak az óvodákra is.

A friss ajánlás szerint a maszk viselése nem kötelező, de tiltani sem lehet. Testhőmérsékletet mérni nem kell, az osztálytermekben sem kell tartani a 1,5 méteres védőtávolságot. Azt javasolják, hogy az intézmények az osztálykirándulásokat és a tanulmányi kirándulásokat belföldre szervezzék. Szeptembertől viszont lehet többnapos, ottalvós kirándulásokat is tartani – az ezzel kapcsolatos tiltást a miniszter feloldotta.

Változás, hogy a szülő csak alapos indokkal veheti ki a gyerekét az iskolából, ezt az iskolaigazgató döntése alapján lehet csak a járványhelyzetből fakadó igazolt hiányzásnak tekinteni.

Ha egy diákról kiderül, hogy fertőzött, haladéktalanul el kell különíteni, és a szülőt értesíteni kell. Igazolt fertőzés esetén az iskoláknak értesíteniük kell a Járási Hivatalt és a minisztériumot. A koronavírus tüneteit mutató gyermeket nem szabad közösségbe vinni, amíg fel nem gyógyul. A diák az iskolába orvosi igazolással térhet vissza.