Kemény amerikai kritika a szuverenitásvédelmi törvény miatt

Kemény amerikai kritika a szuverenitásvédelmi törvény miatt

„Szuverenitásvédelmi” nemzeti konzultáció (Fotó: Magyar Hang / Makrai Sonja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államokat aggasztja a magyar kormány döntése, hogy életbe lép a szuverenitási törvény, amelyet fel lehet használni olyan nézetek visszaszorítására, illetve megbüntetésére, amelyek nem esnek egybe a Fidesz véleményével – olvasható az amerikai Külügyminisztérium szóvivője, Matthew Miller által közzétett közleményben. Mint írták, a jogszabályra hivatkozva jogi felügyelet nélkül erőszakos vizsgálatokat lehet folytatni állampolgárok, vállalatok és szervezetek ellen, még akkor is, ha azok semmilyen kapcsolatban nem állnak más országokkal, illetve külföldi érdekeltségekkel és nem is kapnak támogatást a határon túlról.

Az állásfoglalás szerint „a szabályozás nincs összhangban a demokráciáról, az egyéni szabadságjogokról és a jogállamról vallott közös értékekkel”. David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete azt tette hozzá, hogy ez az újonnan létrehozott állami szerv (Szuverenitásvédelmi Hivatal) korlátlan jogkörrel rendelkezik a magyarok vizsgálat alá vonására, magánjellegű irataik bekérésére, illetve a magyar hírszerző apparátus szolgálatainak igénybevételére – mindezt úgy, hogy a célba vett személyeknek semmiféle jogorvoslati vagy bírói ellenőrzési lehetőség nem áll rendelkezésére.

Az Egyesült Államok azután adott ki állásfoglalást, hogy Novák Katalin köztársasági elnök szerdán elrendelte a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény kihirdetését. Hivatalának közlése szerint a „szuverenitásvédelmi” törvénnyel kapcsolatban több megkeresés is érkezett az államfőhöz itthonról és külföldről egyaránt, ez utóbbiak pedig „igazolják az Országgyűlés által kitűzött cél helyességét: szükség van a nemzeti önazonosságunk, szuverenitásunk védelmére”.