Könnygázba fulladt tüntetés: kilenc fiatal ellen indult eljárás

Könnygázba fulladt tüntetés: kilenc fiatal ellen indult eljárás

Közvetlen közelről, könnygázzal lefújt diák a Karmelita kolostor előtti tüntetésen 2023. május 3-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilenc olyan diák ellen indít eljárást a rendőrség, akik a múlt heti tüntetésen eltakarták az arcukat – írta lapunknak eljuttatott közleményében a TASZ, amely elvállalta a jogi képviseletüket. A diákok a státusztörvény ellen tüntettek, majd Orbán Viktor hivatala elé vonultak, ahol megbontották a Karmelita körül építkezésre hivatkozva felállított kordont. A rendőrök dulakodni kezdtek a tüntetőkkel, majd könnygázt is bevetettek ellenük.

A TASZ nemcsak képviseli a diákokat, hanem panaszeljárást is tervez a rendőrség aránytalanul erőszakos fellépése miatt. A jogvédők szerint a diákok nem azért viseltek maszkot, hogy beazonosíthatatlanok legyenek, hanem azért, hogy a könnygáz ellen védekezzenek. Volt köztük olyan is, aki posztkovidos tünetek miatt hord egészségügyi maszkot.

A Társaság a Szabadságjogkért szervezet jogi megfigyelői végig jelen voltak a tüntetésen, folyamatosan elérhető volt forródrótjuk, hogy azonnali jogi segítséget tudjanak nyújtani a tiltakozóknak, és ügyvédjük is készenlétben állt. Miután több fiatalt is bevittek a rendőrségre, a TASZ ügyvédje bement hozzájuk, és egész éjjel ott volt velük, hogy tanácsokkal lássa el őket. Volt köztük olyan kiskorú,  aki a szüleivel sem beszélhetett – írták a közleményben. 

Arról, hogy a TASZ szerint mi volt jogellenes a tüntetésen és mi nem, ITT írtunk részletesebben.

Címkék: tüntetés, TASZ, könnygáz