Kormányinfó: A friss tojás és a krumpli is hatósági áras lesz

Kormányinfó: A friss tojás és a krumpli is hatósági áras lesz

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 13-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb két termékre vezet be árstopot a kormány: a tojás és a burgonya árát maximalizálják – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón szerdán. A döntés értelmében a tojás és a krumpli bruttó kiskereskedelmi ára a 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál nem lehet magasabb. Emellett kiderült az is, hogy extraprofitadót vetnek ki a rendszerhasználati díjért felelős, kiegyenlítő energiát előállító energiatermelő erőművek üzemeltetőire. A tájékoztatót az inflációról is sok szó esett.

A kormányinfón a legtöbb kérdés az újabb hatósági áras termékek miatt érkezett. Kiderült például: az árstop december 31-ig lesz érvényben. Azt ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy mikortól lép életbe a kormány döntése. Egy erre vonatkozó felvetésre ugyanis Gulyás úgy fogalmazott, hogy „a lehető leggyorsabban, néhány napon belül”. A hatósági ár az M-es méretű tojásra vonatkozik – tisztázta később egy kérdésre. A Miniszterelnökség azonban a sajtótájékoztató után közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy nem csupán az M-es méretűre, hanem valamennyi méretű tojásra vonatkozik majd a hatósági ár. (Később a Miniszterelnökség pontosított, minden méretre vonatkozik az árstop.)

A kormány a legnagyobb problémának Gulyás Gergely megfogalmazása szerint a szankciós inflációt tartja. Ez az oka a jelentős árdrágulásnak, amelynek októberi adata (21,1 százalék a drágulás mértéke az előző évi adathoz képest) éppen a kormányinfó előtt került napvilágra. A miniszter szerint az a bizonyíték az állítására, hogy az Európai Unióban a 9. szankciós csomag készül, és már ez is áremelkedéshez vezetett. Amíg újabb szankciók lesznek vagy készülnek, lesz szankciós infláció is – jelentette ki. Közlése szerint a cél nem változott: a jelenlegi felére szorítanák jövő év végéig az inflációt. Ennek érdekében fenntartják az üzemanyagár-stopot és a kamatstopot és a már bevezetett élelmiszerekre vonatkozó hatósági árrendelkezéseket is.

A rezsiárak is szóba kerültek a kormányinfón. Arról döntöttek, hogy a rendszerhasználat ugyan drágul, de ennek díja a lakossági felhasználóknak nem emelkedik jövőre. A drágulás költségét nem hárítják át az emberekre – jelentette ki. Ezért extraprofitadót vetnek ki a rendszerhasználati díjért felelős, kiegyenlítő energiát előállító energiatermelő erőművekre. Ebből 40 milliárd forintos bevétellel számolnak. Idén 13 százalékos, jövőre 10 százalékos lesz ennek az adónak a kulcsa.

A kormány 17 vállalást tett az Európai Uniónak. Létrejött az Integritási Hatóság – idézte fel. Az igazságszolgáltatásra vonatkozóan megfogalmazott elvárásokat alaptalanoknak tartják, de megteszik a kért intézkedéseket. Nem szervezeti változások lesznek, hatáskörök megoszlásáról fogad el a kormány módosításokat. Gulyás Gergely szerint ezzel az utolsó feltétel is teljesül, ami gátolta a helyreállítási alap forrásainak lehívását. Erre november végéig mindenképpen sor kerül.

A nemzeti konzultációs kérdőívet a háztartások kétharmadának még nem kézbesítették, így eredményekről sem tudott beszámolni Szentkirályi Alexandra szóvivő.

Az Index kérdésére Gulyás Gergely azt mondta: nem kívánnak a hatósági ár miatt a cégeknek kompenzációt adni. A kistelepüléseken működő boltok üzemeltetői viszont kapnak támogatást. Erről majd hétfőn tesz bejelentést Gyopáros Alpár államtitkár. A kisboltok azért vannak eltérő helyzetben a nagy áruházláncoktól – mondta később –, mert esetükben az értékesített cikkek tekintetében sokkal nagyobb hányadot tesz ki az alapvető élelmiszerek aránya. Szavai szerint nem 10-20-30 százalékot, hanem jóval többet. Ezért segít a kormány a kistelepülések kisboltjainak.

Egy másik felvetésre kiderült, hogy Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról Gulyás reményei szerint még ebben az ülésszakban döntenének.

Gulyás Gergely az ATV az inflációra vonatkozó kérdésére azt mondta, hogy a kormány szerint az elszabadult energiárakért az orosz-ukrán háború a felelős, mivel az uniós szankciók érintik az energiahordozókat is. Miután Magyarország nagymértékben kitett az energia külföldi beszerzésének, és főként Oroszországból szerzi be, a szankciók súlyos hatást gyakorolnak az árakra – fogalmazott.

– Életpályamodellről nem egyeztetünk, bérekről egyeztetünk – mondta a miniszter a pedagógusbérekre vonatkozó kérdésre. Az átlagosan 440 ezer forintos pedagógusbér (pótlékkal, túlórabérrel) 2025-re 800 ezer forint is lehet – jelentette ki. Azt mondta, ez az emelkedés példátlan, nagy teljesítmény ilyen gazdasági környezetben. Ha meg tudnak állapodni az Európai Unióval a helyreállítási alap forrásairól, akkor kapnak a pedagógusok béremelést. Ha nem jutnak egyezségre, nem lesz béremelés részükre, mert a kormány a rezsicsökkentést fenn kívánja tartani – mondta.

Szóba került az EU által Ukrajna részére folyósítani tervezett hitel kérdése, amelyhez a tagállamok jóváhagyása is szükséges. Ennek apropóján a miniszter felidézte: előzetesen nem támogatták a korábbi hitelfelvételt. Majd gesztust gyakorolva a kormány beleegyezett egy egyszeri hitelfelvételhez. Mint mondta, az egyszeri hozzájárulás volt, ezért nem támogatják, hogy újabb hitelt vegyen fel az EU Ukrajna finanszírozása érdekében – indokolta Gulyás Gergely a döntést. Szerinte nem magyar vétóról van szó, hanem arról, ilyen lépés csak közös döntés lehet.

Érdemi információ derült ki az Origo.hu egyik, az újabb árstopos termékekre vonatkozó felvetésére. Gulyás Gergely azt mondta: a 2022. szeptember 30-i árszint rögzítésével a tojás ára 25 százalékkal fog csökkenni, míg a burgonyáé 10 százalékkal. Becslése szerint az újabb két termékre vonatkozó árstop 0,1-0,2 százalékkal csökkenti az inflációt.

– Mi gyorsítja év végéig az inflációt? – vetette fel az RTL, miután kiderült, hogy az októberi infláció 21,1 százalékos. Gulyás szerint az energiaárak növekedése és a szankciók okozzák az árdrágulást.

Nem értett egyet Gulyás Gergely azzal, hogy az ársapka miatt más termékek ára jobban emelkedik, vagyis hogy a vásárlók azok árában fizetik meg a kereskedők hatósági ár miatti veszteségeit. Azt viszont nem zárta ki, hogy vannak ennek érvényesítésére kereskedői kísérletek. De szerinte ez nem tömeges, mert árverseny van a kiskereskedelemben.

Ha szükség van rá, a kormány az év végén segít a rendőrkapitányságok a felhalmozott adósságaik rendezésében – felelte egy erre vonatkozó kérdésre a miniszter.

Az Országház felújítására nem ebben a ciklusban fog sor kerülni. Ugyanakkor a felújítási tervre azért van szükség, mert elavultak bizonyos energetikai rendszerei, és a felújítást tekintve azzal is előrébb lennének. A miniszter szavai szerint a felújításra valamikor egy kormányzati ciklust rá kell majd áldozni.

Kiderült néhány részlet arról is, hogy milyen szempontokat vizsgáltak akkor, amikor döntöttek az újabb hatósági áras termékekről. Gulyás Gergely szerint csak alapvető élelmiszer jöhetett szóba, és fontos szempont volt az is, hogy ne legyen áruhiány, ha bevezetik rá a rögzített árat.

Egy másik felvetésre a miniszter szavaiból kiderült, hogy a kormányülésen nem tárgyaltak a vasárnapi boltzár bevezetéséről.

Addig nem lehet szó a Finnország és Svédország NATO-csatlakozás parlamenti ratifikációjáról, amíg nincs megállapodás az Európai Unió helyreállítási alapja forrásainak lehívásáról – erősítette meg Gulyás. Azt is mondta, hogy nincs követelésük a két északi országgal szemben – ellentétben például Törökországgal –, amelyeket a miniszter szövetségesnek nevezett. Megismételte továbbá, hogy ebben az ülésszakban szavazni fog az országgyűlés a csatlakozási kérelmek ratifikálásáról.

A kormány elfogadja a Magyar Nemzeti Bank éves inflációs előrejelzését, amely 13-14 százalékot várt – mondta Gulyás Gergely az Mfor.hu érdeklődésére.

Amikor Ukrajna majd értékeli a saját történelmét, akkor rá fog jönni, hogy Ukrajna legnagyobb hibája az, ahogyan a kisebbségekkel bánt – mondta a miniszter a munkácsi turulszobor eltávolítására vonatkozó felvetésre.

Egy másik kérdésre elmondta: a kormány a KRÉTA nevű oktatási rendszert ért hekkertámadásról a történtek után néhány nappal már értesült. Gulyás Gergely jelezte, hogy elindult emiatt belső vizsgálat. Ennek eredményét várják. Ezt – az eredmény megvárását – tanácsolta azoknak is, akik kételkednek abban, hogy jól bánik-e a kormány az állampolgárai adataival.

Néhány esetben bírságot szabott ki a kormány azokra az üzletekre, ahol nem biztosítottak elég árut – mondta Gulyás Gergely a hatósági áras termékek hiányát firtató kérdésre.

Szóba került Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester ATV-s szereplése is. Mint arról beszámoltunk, a kerületvezető a minap nem volt hajlandó válaszolni a Pestisracok.hu munkatársának kérdéseire. Gulyás Gergely azt mondta: egy politikus sem döntheti el, hogy ki újságíró és ki nem.