Kormányinfó: új intézkedéseket jelentettek be

Kormányinfó: új intézkedéseket jelentettek be

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (k), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 22-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Uniós és gazdasági kérdéseket is elemeztek szerdán a kormányülésen – jelentette be a szombati kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Arról beszélt újra, hogy szankciós infláció van, a jegybankkal összehangoltan fel kíván lépni a kormány ez ellen. Fenntartjuk az árstopokat ezért, amiről már döntöttük is korábban. Kiterjesztjük a kamatstopot a kkv-k hiteleire, meghosszabbítjuk a Széchenyi-kártya programot és gyármentő programot is hirdetünk – jelentette be.

A kkv-k esetén a változó kamatozású hitelekre vonatkozik, 7,77 százalékos kamatláb volt június 28-án, erre stoppoljuk – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. November 15-én vezetjük be, jövő július elsejéig lesz érvényben. A kkv-k esetén körülbelül 60 százalék támogatott, fix kamatozású, mintegy 40-45 százalék változó, állománya 2000 milliárd, közel 60 ezer kkv érintett benne – mondta.

A Széchenyi-kártya meghosszabbítása kapcsán elmondta, a kamata 3,5-ről 5 százalékra emelkedik január 1-től, addig még 3,5 százalékon lehet felvenni. A termékek körét áramvonalasítottuk, hat kártya marad meg – mondta. Hozzátette: a kamattámogatást ki fogjuk fizetni. Elkezdünk gondolkodni azon, hogy a bankadó részévé tegyük a hitelezési aktivitási kérdéskört. A bankszövetséggel a jövő héten elkezdünk dolgozni ezen – mondta.

Gulyás Gergely vette vissza a szót ezt követően, azt mondta, jó kompromisszum született az uniós csúcson. Mindent sikerült megvédenünk ami nekünk fontos volt, ha pedig a gázárcsökkentés megvalósul, annak mi is élvezni fogjuk a gyümölcsét – tette hozzá. Reméli, hogy az árak mérséklődésnek indulnak.

A feldolgozóipari kkv-k energiatámogatási pályázatáról kérdezett az M1, Nagy Márton elmondta, már 1000 cég regisztrált a mintegy 9000-ből az október elsején indult programra, amelyben október 20-án kezdődött a konkrét jelentkezés.

Az önkormányzatokkal indult tárgyalásokról Gulyás Gergely azt mondta, Budapesttel és a kerületekkel Láng Zsolt kormánybiztos fog tárgyalni az energiaügyi támogatásról. A vidéki önkormányzatokkal Balla György.

Szentkirályi Alexandra a nemzeti konzultációra vonatkozó kérdésre azt válaszolta, néhány napon belül indul az online kitöltési lehetőség. Azt hangsúlyozta, hogy elsőként kérdezi meg a magyar kormány az embereket azokról a szankciókról, amelyekről Brüsszelben döntöttek a tagállamok.

Gulyás Gergely pedig azt mondta, arra a kérdésre, hogy Dobrev Klára október 23-ra utcára hívta az embereket, hogy a forradalom rendkívüliségét mutatja, hogy november 4. emberei is október 23-án ünnepelnek.

A Széchenyi-kártya program kapcsán úgy válaszolt, Nagy Márton, hogy január1-től június 30-ig lesz 5 százalék a kamatláb, mert félévente határozzák meg. De a futamidő lehet változó. Ez kedvező, mert a buborkamatok 16 százalék környékén vannak – tette hozzá. A kkv-k kamatsopja pedig automatikusan életbe lép, szerződésszámban több mint 100 ezret is jelenthet. Tehát nem fogják érezni, ha valaki érezte, annak vissza fog állni – mondta. Ezzel is az infláció ellen küzdünk, a recessziót is el szeretnénk jövőre kerülni – mondta. 

„A magyar baloldal, élén Dobrev Klárával azon dolgozik, hogy ne jusson hozzá Magyarország a nekünk járó uniós pénzeknek, hogy ne legyen pedagógusbéremelés, hogy ne lehessen részben ebből fizetni az ápolói bérek emelését” – mondta Gulyás Gergely arra, hogy Dobrev Klára nagykövetekkel találkozott.

A hitelmoratórium amit Parragh László javasolt a kkv-knek, egy alternatíva lett volna, ez sokkal célzottabb beavatkozás – mondta Nagy Márton a kamatstopra.

Az ATV a napelemekről kérdezett, október 31-ig van lehetőség igénybejelentésre, hétfőn megjelenik a kormányrendelet a betáplálás tilalmáról – válaszolt Gulyás. Most 3000 mW napelem van, előjegyezve pedig 6000 mW. ezért nem lesz lehetőség további csatlakozásra, amíg a hálózatot nem tudjuk korszerűsíteni – mondta. Hozzátéve, hogy az uniós helyreállítási alap hitel részéből fedeznék ezt.

A nagy gyárak megkapják a pályázati támogatást, a lakosságnál pedig lefújták a második kört, ezt méltányosnak tartják – kérdezte az ATV. Gulyás Gergely azt mondta, hogy igen, mert volt már egy kör, ahol 100 százalékos támogatás volt. Nagy Márton pedig azt mondta, hogy a lakosságnak van rezsicsökkentés, ami a cégeknek nincs, illetve a cégek támogatásával a munkahelyeket is támogatják.

December 31-ig lehet pályázni a 3 milliós lakásfelújítási támogatásra, ez marad-e – kérdezte az ATV. Nincs még végleges döntés a családtámogatás egyes elmeiről. Egyről van döntés, hogy akármilyen nehéz év lesz, a kormány ezeken nem fog spórolni a költségvetésben. De azt meg kell vizsgálni, milyen hatással vannak egyes programok, ennek megfelelően fogunk dönteni egy hónapon belül – válaszolta Gulyás Gergely.

Ha szankciós infláció van, hogyan tudja megfelezni és egyszámjegyűre csökkenteni a kormányfő utasításának megfelelően Matolcsy György és Varga Mihály – kérdezte az ATV. Vannak eszközök, mint az árstopok is – mondta Nagy Márton, szerinte erre jó esélyünk van. Amíg erre szükség van, az ársapkák is maradnak – tette hozzá.

Az ukrajnai Turul-szobor ledöntése magyarellenes akció, amit a kormány elfogadhatatlannak tart. Ha Ukrajna célja az – akiket eddig minden eszközzel támogattak – hogy Európához közelítsen, az a nemzetiségi, kisebbségek jogának érvényesítését is jelenti – mondta Gulyás.

Milyen okai voltak Baranyai Gábor uniós diplomata felmentésének? Semmilyen politikai oka nem volt, hónapokkal ezelőtt közöltük, korrekt együttműködés volt, szakmai oka volt a váltásnak, normális megbeszélések voltak, azóta nem értjük, mi történt és miért teszi, amit tesz – mondta Gulyás Gergely.

Szentkirályi Alexandra mennyire tartja ízlésesnek a bombás plakátokat, amikor a szomszédban igazi bombák hullanak? Ha ezek a szankciós ötletek nem merültek volna fel, egyáltalán en kellene ilyen súlyos árat megfizetni az európai országoknak. „A probléma nem a plakátokkal van, hanem ahogy Brüsszel kezeli a helyzetet” – mondta. „A szankciók valóban felrobbantották az energiaárakat és azok bombaként hatnak az emberekre” – fogalmazott. „Nekem ebben egyezik a személyes véleményem a kormányzati állásponttal, adekvátnak találom” – mondta, de az ízlésességre nem válaszolt.

A gödi adatpark jelenleg torzó, de más formában fog megvalósulni, vagy más fog megvalósulni – mondta Gulyás.

Gulyás Gergely szerint az a baj, hogy az európai érdekérvényesítés Amerikával szemben nem működik.

Sokan recesszióra számítanak jövőre Németországban, mi arra számítunk, hogy elkerüljük a recessziót, 1 százalék is lehet a növekedés – mondta Nagy Márton. Alapvető stratégiánk a családtámogatás, a nyugdíjasok, a munkahelyek és a rezsi védelme – mondta.

A hvg.hu kérdezett a Dunaferr esetlege megmentéséről. Gulyás szerint a kormány célja, hogy ha lehet, a magyar acélipart mentsük meg, de kérdés, hogy ezt jogilag és gazdaságilag meg lehet-e tenni. Ha nem, akkor a feladat az, hogy senki ne maradjon munka nélkül. Az elsődleges cél mégis, hogy mentsük meg a Dunaferrt. Nagy Márton hozzátette: a probléma az, hogy a mögöttes finanszírozó bank kihúzta alóla a talajt a szankciók miatt.

A gyógyszertárak és -gyárak helyzetével a kormány a következőkben majd foglalkozni fog – mondta Nagy Márton a gyógyszerek áremelkedésére vonatkozó kérdésre.

Mi lesz a Sorsok Házával? Nme változott a kormány véleménye, van egy Holokauszt Múzeum és a zsidó gyermekek tragédiáját akarta bemutatni a  kormány, de kisstílű vita van a zsidó szervezetek között, ha megállapodnak, a kormány készen áll a megegyezésre – válaszolta Gulyás. 

„A fővárosban már sötétség van” – mondta a háttérből Gulyás Gergely, miközben Szentkirályi Alexandra arra válaszolt, hogy Budapestnek kell megszervezni a helyi közlekedést és a főváros a leggazdagabb önkormányzat. A kérdés arra vonatkozott, hogy a BKV leállítja a gázüzemű buszokat, ez a kapacitás hiányozhat és segít-e a kormány.

A jegybank sikeresen stabilizálta a helyzetet – mondta Nagy Márton.

Mi a különbség a korábban emlegetett háborús infláció és a szankciós infláció között, hogy a kormány az utóbbi időben az utóbbit emlegeti – kérdezte a 444. „Ha nem lettek volna energetikai szankciók, akkor a hatások nagy részét megspórolhattuk volna” – mondta Gulyás Gergely. Ráadásul a szankciók miatt emelkedett árakkal finanszírozzuk a háborút – tette hozzá.

Adtak-e utasítást a tankerületeknek, hogy ne rúgjanak ki több tanárt polgári engedetlenség miatt, mert hogy az öt tanár nagy felháborodást keltő kirúgása óta nem volt hasonló? A kormány nem avatkozik be abba, hogy a minisztérium és a Klebelsberg Központ mit csinál. Az én álláspontom pedig változatlan, hogy a jogszabályokat be kell tartani – mondta Gulyás.

A vagyonelemek értékesítését könnyítő rendeletről kérdezte a 444 Nagy Mártont. A vagyontörvény stratégiai felülvizsgálata történt, régen nyúltunk hozzá, a vagyon pedig évről évre növekedik. És minden olyan bevételi forrást meg kell vizsgálni, amellyel a költségvetést lehet stabilizálni – tette hozzá. Bizonyos ingatlanokra vagy részesedésekre nincs szüksége az államnak, a piacnak viszont lenne – mondta. Társadalmi egyeztetés részben megtörtént, de még van is rá idő – mondta Nagy Márton.

Miért csak most tervezik a villanyhálózat fejlesztését? Ez óriási befektetés, több milliárd euró, ez valóban az RRF (helyreállítási alap) hitelrészében áll rendelkezésre – mondta Gulyás Gergely. A napelem gyors felfutásáig megállt a lábán a rendszer – tette hozzá. Ha ezt betettük volna a rezsiárakból, több száz, vagy ezermilliárd forint lett volna. Tavaly 7 milliárd az ország energiaszámlája, idén pedig 17 milliárd euró – tette hozzá Nagy Márton.

A tankerületek sokkal, több támogatást kaptak, mint az alájuk tartozó tanárok, sok esetben egy-egy vezető annyit kapott, mint alatta az összes tanár, mi erről a véleménye a miniszternek – kérdezte a 24.hu. Ha ilyen valahol történt, nem helyes, de a Klebelsberg Központ egészére ezt nem terjeszteném ki – válaszolta Gulyás.

Az egészségügy átalakításával foglalkozott-e a kormány? Foglalkozott, ha végleges döntések lesznek, ismertetni fogjuk – válaszolta Gulyás.

Geotermikus hőforrások tekintetében Magyarország élen jár, de ennek a kitermelése nagyon drága. Jogszabálymódosítást is javasoltunk, érdemes belevágni, ahol kitermelhető. Visszasajtolási kötelezettség is van, de az még drágább.

A kkv-kamatstopnál ki viseli a terhet a változó kamat és a fixált között? A bankok, egy évben ez 150 milliárd veszteség lenne, a fél évre 80 milliárd – válaszolta Nagy Márton, aki szerint a megemelkedő kamatok extraprofitot jelentenek a bankoknak. Azt gondoljuk ezt a terhet el fogják tudni könnyedén viselni a bankok.

Sokan jelezték az RTL-nek, hogy nem kapnak gázszámlát a változások óta. Mit tud erről a kormány? Nme tudunk arról, hogy ez a korábbinál gyakoribb lenne. Ha ilyen van, azt az MVM kezeli, a határidőket is ez esetben – válaszolta Gulyás Gergely.

Az otthonfelújítási támogatás kapcsán, sokan jelzik, hogy önhibájukon kívül nem tudják befejezni a terveztt beruházást, ők kapnak-e segítséget? Gulyás szerint még korai erről beszélni, amíg azt se tudjuk, mi lesz a programmal.

Az MNB inflációs jelentése alapján határozza meg a kormány az év eleji nyugdíjemelést – válaszolta Nagy Márton az erre vonatkozó kérdésre.

A rezsiemelés bejelentésekor extra kedvezményt ígértek a csak villannyal fűtőknek, de nem történt semmi. Várható? Gulyás szerint most is nagy kedvezményt kapnak, mivel kedvező a lakossági piaci ár. „Pillanatnyilag ennyire vagyunk képesek” – mondta. Szerinte ők adják Európában a legnagyobb rezsitámogatást az embereknek.

Az uniós és magyar ársapka különbségéről azt mondta Nagy Márton, hogy ha importálni kell az ársapkázott terméket, akkor nem fogják behozni. Szerinte ez a különbség a magyar és a terveztt uniós között. (Az üzemanyag esetében ugye részben külföldről hozzák be, az le is állt – a szerk.)

Lehetne vitatkozni, hogy Svéd- és Finnország NATO-csatlakozása magyar nemzetbiztonsági kérdés-e – mondta Gulyás Gergely. „Minket nem érdekel, hogy mi áll Oroszország érdekében, mi a magyar érdeket nézzük” – mondta. A Gazprom fizetési kedvezményéről kérdezte még a Telex, hogy volt-e ennek politikai ára. Szerinte ez nem merült fel, ráadásul aki a szankciók ellen van, az van amellett, hogy Oroszország kevesebb pénzt kapjon.

A Krímre Európa jól reagált, a minszki egyezmény betartatásának hiánya és Ukrajna NATO-csatlakozásának vágya vezetett a háborúhoz – mondta Gulyás. 

A kormány folyamatosan a békéről és a tárgyalásokról beszél, de mi lehetne az alapja? Mit akar Oroszország? „A magyar álláspont ismert, olyan békemegállapodást nem lehet elfogadni, amit Ukrajna nem fogad el” – válaszolta Gulyás. Szerinte nem tudjuk azt, hogy Oroszország nem vonulna ki a megszállt területekről.

Mit üzen a kamatsop azoknak, akik vállalták a magasabb árú fix hiteleket, hogy a kockázatot vállalók nem kell állják a kockázat következményeit? A vállalkozói körben nem nagyon van ilyen.

Eltörölhetik a közvetlen polgármesterválasztást 2024-ben? Mi a véleménye erről? Nme tudom megerősíteni, sem kormányülésen, sem Fidesz-ülésen nem merült fel ilyen – válaszolta Gulyás.

Az uniós csúcson milyen összegű gázársapkáról volt szó? Nem volt ilyen összeg, konkrét pont nem merült fel, dinamikus ártartomány ötlete van – válaszolta Nagy Márton.

A gyármentő rendszerben lesz lehetőségük napelemeket telepíteni? Aki október 31-ig regisztrál – válaszolta Gulyás. Gazdasági társaságoknál az akkumulátor komoly előny lehet.

A stratégiai olajtartalék visszavásárlása hogy fog történni, kitől és milyen áron? – kérdezte az Mfor. Az ÖMV visszatölti majd, amit miatta kellett felszabadítani. A többit is vissza kell tölteni, de hogy honnan és miért, még keresik – válaszolta Nagy Márton. Egész Európában gázolajhiány van, a lehető leggyorsabban megpróbáljuk, de ez a piac függvénye.