Körülbelül 5000 pedagógus eshet ki az oktatásból a kötelező oltás miatt

Körülbelül 5000 pedagógus eshet ki az oktatásból a kötelező oltás miatt

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

December elején az oktatásban dolgozók 10 százaléka nem volt beoltva, mostanra ez a felére, körülbelül ötezer főre csökkent – mondta az Inforádiónak Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Ezt a saját iskolájában is tapasztalta, ahol először hat pedagógus nem oltatta be magát, aztán hárman meggondolták magukat. „Ez kicsit enyhít a helyzeten. Ahol azért ennél lényegesen rosszabb arányok vannak, ott nehéz évkezdésre lehet számítani” – mondta.

Az érintett pedagógusok méltányossági kérelmet nyújthatnak be az emberi erőforrások miniszteréhez. Ugyanakkor pontosabban nincs meghatározva, hogy mire adhat Kásler Miklós mentesítést – tette hozzá.

A Nemzeti Pedagógus Kar információi szerint a beoltatlan tanárok többsége vidéki, és sokan közülük művészeti iskolákban tanítanak. Ez utóbbi különösen nagy probléma, mert nyilvánvaló, hogy például egy zongoraoktató egy hegedűtanárt nem helyettesíthet. A többi iskolában is előfordulhat, hogy jövőre csoportokat kell összevonni vagy egy másik intézményből a fizetés nélküli szabadságra küldött pedagógusok helyett.

December 15-én járt le a határidő, aki addig nem vette fel a koronavírus elleni oltást, fizetés nélküli szabadságra kell küldeni a közoktatásból. Az egyházi és alapítványi iskolafenntartók ezzel szemben maguk dönthettek arról, hogy a tanítás feltételévé teszik-e az oltást. Mint már korábban megírtuk, az iskoláknak már néhány pedagógus kiesése is problémát jelenthet, mert már eleve pedagógushiány van.