Közleményben határolódott el a Magyarságkutató Intézet a Pozsonyi csata című filmtől

Közleményben határolódott el a Magyarságkutató Intézet a Pozsonyi csata című filmtől

A pozsonyi csata - részlet az adófizetői pénzből 2020-ban készült 52 perces animációs alkotásból.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyarságkutató Intézet dátum nélküli állásfoglalásban határolódott el 2020-ban megjelent A pozsonyi csata című animációs filmtől. Szerintük az 1116 évvel ezelőtt történt esemény jelentőségét nem lehet túlbecsülni, hiszen a magyarság Kárpát-medencei megmaradása sokban függött ettől az eseménytől.

– Sajnálatos, hogy 2020-ban – a Magyarságkutató Intézet előző vezetése alatt – több szakmai figyelmeztetés ellenére elkészült egy olyan animációs film a csatáról, amely az akkori főigazgató irányításával egy torz, szakmai hitelességet nélkülöző képet mutat. Mivel az alkotás a Magyarságkutató Intézet új vezetése által képviselt hitelességnek, szigorú szakmai kritériumrendszernek nem felel meg, ezért annak oktatófilmként való használatát az intézet nem támogatja; azzal semmilyen közösséget nem vállal. A Magyarságkutató Intézet a honfoglalást szentesítő pozsonyi diadal hőseivel és a reális tárgyi ismereteken nyugvó nemzeti büszkeség ügyével vállal közösséget – olvasható a súlyos kritika a honlapon.

A Magyarságkutató Intézet a Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Műhelytől rendelte meg a filmet, összesen nettó 11,6 millió forintot költött rá az intézet és további 12 millió forintot kaptak rá az alkotók a Médiatanácstól még 2017-ben. Mint arról lapunk részletesen írt, a filmgyártó mellett az intézet még Tóth Gabinak fizetett 502 ezret a filmhez írt dal felénekléséért, Kőházy Ferencnek ugyancsak 502 ezret a filmhez írt dal felmondásáért és Tóth Gergelynek is 502 ezret a werkfilm elkészítéséért.

Az animációs alkotást számos kritika érte akkoriban a minősége miatt, illetve azért, mert több helyen sem csak a bizonyított történelmi tényekre hagyatkozik. Többek között a Magyarságkutató Intézetben dolgozó régészek is megszólaltak az ügyben, akiket sajtóértesülések szerint menesztettek is az intézménytől ezt követően. A Magyarságkutató Intézet vezetését idén márciusban vette át Kásler Miklós – korábbi emberierőforrás-miniszter – a főigazgatói posztot addig betöltő Horváth-Lugossy Gábortól.