„Lantos Csaba a fosszilis energiából profitált eddig is, ez nem egy jó előjel”

„Lantos Csaba a fosszilis energiából profitált eddig is, ez nem egy jó előjel”

Lantos Csaba még 2015-ben az Országház Felsőházi termében (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rég volt ilyen káoszos időszak az Orbán-kormány időszakában – így értékelte Ungár Péter a Palkovics László lemondásáról és egy új energetikai minisztérium felállításáról szóló bejelentést. Az MSZP máris számos kérdést feltett az új energiaügyi miniszternek, akinek meggazdagodását közben a Párbeszéd firtatni kezdte.

Lapunk is beszámolt róla, hogy Palkovics László távozásáról már múlt szerdán megjelentek a sajtóhírek, a kormány azonban napokon keresztül hallgatott. Végül hétfőn délben jelentette be Gulyás Gergely, hogy Palkovics László valóban lemondott, sőt, eddigi tárcája, a Technológiai és Ipari Minisztérium is megszűnik. A feladatait szétosztják más tárcák között, az energia pedig egy új, energiaügyi minisztériumhoz kerül, ezt Lantos Csaba fogja vezetni. A döntés háttere az lehetett, hogy Palkovics László nem értett egyet azzal, hogy kiveszik a kezéből az energetikát.

Az LMP társelnöke szerint lehet arról vitát folytatni, hogy szükség van-e önálló energetikai minisztériumra – szerinte valószínűleg igen –, ugyanakkor azt káosznak tartja, ahogyan ez kiszivárgott és megjelent. Lantos Csaba kapcsán pedig úgy vélekedett, hogy „a fosszilis energiából profitált eddig is, ez nem egy jó előjel”. Az üzletember ugyanis a földgázkereskedő MET Holding AG elnöke, vagyis az LMP nem látja „a zöld átállás őrangyalának”. Ungár Péter hasonló összevisszaságot lát a szélenergia kapcsán is. Korábban Orbán Viktor azt mondta, hogy a kormányon belül is vita van a kérdésről, majd a kormányfő azt is leszögezte, hogy a megújuló energia a legdrágább energia. – A miniszterelnök egyértelműen húzza a száját, valamilyen érzelmi problémája van – mondta, miközben kiderült, hogy Lantos Csaba szerint a szélenergiának nagyobb szerepet kell kapnia.

A párbeszédes Tordai Bence bírálta, hogy az energiaválság kellős közepén szervezik át az érintett területet, egyúttal zöld fordulatot sürgetett. Problémásnak tartotta, hogy a változtatásokkal nem lesz gazdája a zöld ügyeknek, ezért egy önálló zöldminisztérium felállítását tartaná indokoltnak. Az ellenzéki politikus egyúttal bírálta Lantos Csabát, aki szerinte „beleillik a NER-es oligarchák gyanúsan meggazdagodott figuráinak sorába”.

Az MSZP szerint nincs jelentősége, hogyan cserélődnek a szereplők a NER sakktábláján, a szocialista párt inkább kérdéseket tett fel. Szerintük ugyanis az a valódi kérdés, hogy ettől olcsóbb lesz-e a háztartásoknak az energia, vége van a brutális lakossági áram- és földgázáremelésnek, 27-ről 5 százalékra csökkentik-e a lakossági rezsi adóját, illetve visszavonják-e a rendszerhasználati díjak önkényes emelését. Arra is kíváncsiak, hogy előnyt élvez-e mostantól a megújuló energiaforrások, a szél- és naperőművek telepítése és használata.