Ma indult az Integritás Hatóság, de a Jobbik és a Momentum is zárt ajtókat talált

Ma indult az Integritás Hatóság, de a Jobbik és a Momentum is zárt ajtókat talált

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, európai parlamenti képviselője valamint Schwarcz-Kiefer Patrik, a brüsszeli Régiók Európai Bizottságának jobbikos tagja az Integritás Hatóság zárt ajtaja előtt tartott sajtótájékoztatót 2022. november 19-én. (Képernyőfelvétel: Jobbik Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Navracsics Tibor miniszter korábban többször is megerősítette, hogy november 19-én, tehát szombaton kezdi meg a működését az Integritás Hatóság, amely azért jött létre, hogy felszámolja a korrupciót Magyarországon. Ez volt az egyik legfontosabb, az Európai Bizottságnak tett vállalás a kondicionalitási tárgyalások kapcsán.

A hatóság alapvetően az uniós forrásokból megvalósuló projektek közbeszerzési eljárásait fogja vizsgálni, és közbeléphet, ha olyan szabálytalanságot észlel, amely az uniós források nem megfelelő felhasználására ad lehetőséget. 

A kormány annak érdekében vállalta – többek között – e hatóság létrehozását, hogy az ország hozzájusson 3000 milliárd forint kohéziós támogatáshoz, és aztán a gazdaságfejlesztési tervből lehívható 6000 milliárdhoz, amely részben hitel, részben vissza nem térítendő támogatás – emlékeztetett Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, európai parlamenti képviselője, aki Schwarcz-Kiefer Patrikkal, a brüsszeli Régiók Európai Bizottságának jobbikos tagjával, Baranya megyei önkormányzati képviselővel együtt tartott sajtótájékoztatót szombaton Budapesten, az Integritás Hatóság zárt ajtaja előtt, mert az nem volt nyitva.

Pedig – mint Gyöngyösi Márton hangoztatta –, már az első hivatali napján segíteni akarták az Integritás Hatóságot, ezért munkát is hoztak, egy ügyet Baranya megyéből. Schwarcz-Kiefer Patrik számos dokumentummal felfegyverkezve elmondta, hogy Mohács fideszes polgármesterének, Pávkovics Gábornak a családjához több mint 1 milliárd forintnyi európai uniós forrás érkezett. Ennek célja az volt, hogy egy közeli faluban, Geresdlakon baromfitelepet fejlesszenek. Pávkovics Gábornak hivatalosan nincs köze a baromfitelephez, amely az uniós pénzből épül, de korábban úgy hivatkozott rá, mintha lenne – mondta Schwarcz-Kiefer –, és szerinte fennáll a gyanú, hogy visszaélés történt.

Az Integritás Hatóság XI. kerületi Bartók Béla úti épületébe nem csak a jobbikosok nem tudtak bejutni: hasonlóképpen járt Tompos Márton, a Momentum szóvivője és parlamenti képviselője, aki szintén videóban számolt be tapasztalatairól. 

– Én tegnap értem haza Ukrajnából, de nem áll meg az élet, hiszen a kormány bejelentette, hogy ma – november 19-én – indul az Integritás Hatóság, amely elvileg nagyon fontos munkát végez majd a korrupció ellen és lehet hozzájuk fordulni EU-s pénzek ellopása kapcsán. Úgyhogy én hoztam is nekik pár ügyet – kezdte bejelentkezését a Momentum politikusa.

Összesen 5 korrupciós ügyet szeretett volna bejelenteni a hatóságnál. Az egyik a kórházigépkartell-ügy, amelyben büntetést is szabtak ki, de eljárás nem zajlott. A 420 milliárdos értékű közműépítésről is hozott dokumentumokat, amelyben „a Fővárosi Ügyészség nem rendelt el nyomozást, annak ellenére, hogy kiderült, csókos cégek kapták a beruházásokat és a pályázatíró cégek is köthetőek voltak a nyertes pályázókhoz”.

Iratokat hozott az Öveges Programról, amelyben „kémiatantermek kialakítására nyertek cégek támogatást, de a pénzek egyáltalán nem erre lettek elköltve”. Bejelentette volna „a Farkas Flórián nevével fémjelzett, Híd a munka világába programot, amelyben 1,6 milliárd forint tűnt el”; és végül hozta az Elios-ügyet is, amelyben „több mint 130 oldalas OLAF anyag született arról, hogy hogyan lopták el a közvilágítás fejlesztésére szánt milliárdokat”.

A képviselő írásban és pendrive-on is hozott dokumentumokat a hatósághoz, amely a jelek szerint mégsem volt nyitva.