Elszalasztott diplomáciai lehetőségként értékelik a Magyarországra hozott ukrán hadifoglyok ügyét

Elszalasztott diplomáciai lehetőségként értékelik a Magyarországra hozott ukrán hadifoglyok ügyét

Képünk csak illusztráció. Ukrán zászló leng egy ellenőrzőponton a közép-ukrajnai Cserkasziban 2022. március 26-án. (Fotó: MTI/EPA-LUSA/Nuno Veiga)

Fotó: Nuno Veiga

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már a BBC is ír az Oroszországból Magyarországra került ukrán hadifoglyok ügyében kibontakozó polémiáról Kijev és Budapest között. A Nick Thorpe tollából származó cikk szerint rejtély övezi, kik ezek a katonák, hogyan fogták el őket, és mi történt, amikor Magyarországra szállították őket. Ukrajna szerint közülük hármat már szabadon engedtek és haza is tértek. Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő bejelentéséről lapunk is írt, a három érintett férfi hazatéréséről Twitteren képet is megosztottak, ezen az látható, ahogy a magyar–ukrán határon állnak egy ukrán zászlóval a kezükben.

A BBC cikke szerint a két ország ez ügyben továbbra is vitában áll egymással, Magyarország külügyminisztere szerint „hazug támadások és személyeskedés” helyett inkább örülni kellene a 11 ember szabadságának. Magyarország és Ukrajna viszonya amúgy is feszült volt a háború kitörése óta, már csak azért is, mert Orbán Viktor miniszterelnök az egyetlen európai uniós vezető, aki fenntartja kapcsolatait Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

Az ukrán katonák – akik mind magyar nemzetiségűek – Magyarországra engedése egyébként akár javíthatott is volna a két ország viszonyán, de végül csak rontott a kapcsolatokon, és a diplomaták elszalasztott lehetőségről panaszkodnak – olvasható a cikkben. A történteket körülvevő homályt arra lehet visszavezetni, hogy a két külügyminisztériumnak fogalma sem lehetett a fejleményekről. Ennek pedig az lehet az oka, hogy fogolyszabadításban kulcsszerepet játszott az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes személyes barátsága. De szerephez jutott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is.

Mint ismert, az Orosz Ortodox Egyház június 9-én szellőztette meg, hogy tizenegy Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonát szállítottak Magyarországra. Ezt később Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, egyházdiplomáciáért is felelős miniszter megerősítette, mondván 11 kárpátaljai születésű hadifoglyot szállítottak Magyarországra. Ukrajna úgy kommentálta, hogy semmit sem tudott erről az akcióról. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői kormányinfón arról beszélt, nem minősülnek hadifogolynak azok az elfogott katonák, akiket Oroszországból Magyarországra szállítottak.