Megvan, kik lettek Budapest legújabb díszpolgárai

Megvan, kik lettek Budapest legújabb díszpolgárai

Karácsony Gergely beszédet mond (Fotó: Magyar Hang / György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keleti Éva fotográfus, Kovács Katalin kajakozó, Csányi Vilmos tudós, Gálvölgyi János színművész, Presser Gábor zeneszerző és Jordán Tamás színművész lettek Budapest új díszpolgárai. Posztumusz Mécs Imrének, Vágó Istvánnak is odaítélték a címet a Fővárosi Önkormányzat ünnepi díszközgyűlésén pénteken.

Pro Urbe Budapest-díjat kapott többek közt az ARC kiállítás, Deák Bill Gyula, Lang Györgyi posztumusz, a Quimby, a Tanítanék Mozgalom, Zsigmond Attila Endre formatervező.

Az ünnepségen beszédet mondott Karácsony Gergely főpolgármester. Többek közt arról beszélt, ha valaki az ország szívét támadja, az egész ország kap infarktust, és szűklátókörűség helyett együttműködésre lenne szükség. Szerinte Budapesten nem egyik vagy másik erő van hatalmon, hanem a budapestiek, és Budapest köztársaság. Szerinte féltésre, óvásra van a legnagyobb szükség.

Budapestért díjban részesült Bartos Erika meseíró, a Budafoki Dohnányi Zenekar, Czermann Imre, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat igazgatója, Halasi Imre, Jászai Mari-díjas érdemes művész, rendező, színházigazgató, Kissné Márté Zsuzsanna, a Fővárosi Önkormányzat Kútvölgyi Úti Idősek Otthona intézményvezetője, a Kolompos együttes, a Napraforgó utcai Bauhaus Egyesület, Radnay Tibor, a BKV Zrt. metró felújítási projektigazgatója, Schwarcz Ádám rapper, zeneszerző, dalszövegíró, Szanyi-Karl Attila, az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány intézményvezetője, Temesi István, a Fővárosi Választási Bizottság elnöke, valamint az Utcajogász Egyesület.

Budapest 150. születésnapja alkalmából pénteken megnyílik és köztéri kiállítások helyszíne lesz a Károly körutat a Városház utcával összekötő passzázs. A Madách tér felé néző paravánok lebontása, és a hatalmas kapuk kitárása a város nyitottságát ünnepli, azzal pedig, hogy hosszú évek mellőzöttsége után újra kultúra költözik a felújított a Merlinbe, Budapest sokszínűsége előtt tisztelgünk – írta korábban a főpolgármester.

Címkék: Budapest, díszpolgár