Na, vajon mivel kapcsolatban adott ki rendeleteket a kormány a koronavírusra hivatkozva?

Na, vajon mivel kapcsolatban adott ki rendeleteket a kormány a koronavírusra hivatkozva?

Orbán Viktor aláírta az ország lezárását szabályozó rendeleteket (Fotó: Orbán Viktor/ Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírusra hivatkozva bevezetett rendeleti kormányzás csaknem két éve alatt a szokásosnál majdnem háromszor több, 1535 rendeletet adott ki a kabinet. Ezeknek azonban mindössze harmada kötődött a járványhoz – derült ki a Népszava összesítéséből.

A járványügyi veszélyhelyzet első elrendelése, vagyis 2020 márciusa óta eltelt két és egynegyed évben, vagyis 27 hónapból 22 és félben működött a rendeleti kormányzás – 2020 júniusának közepétől november első napjaiig visszaállt a normál parlamentáris állapot –, s a kormány ki is használta a lehetőséget, hogy a parlament kiiktatásával hozhat megannyi döntést: összesen 1535 kormányrendelet fogadott el a kabinet. Az első veszélyhelyzet bő három hónapja alatt 254-et, a másodikban pedig 1281-et. Éves szinten 2020 öt hónapjára 507, 2021-re 832, az idei évben május végéig, vagyis a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnéséig 196-ot. Csak viszonyításképpen: a Covid-19 előtti években 2019-ben 371, míg 2018-ban 323 kormányrendelet született, vagyis alig harmada, mint az egyetlen teljes veszélyhelyzettel súlyosbított esztendőben – írta a lap.

Például kiemelt beruházásokká nyilvánították többek között a sportinfrastruktúra-fejlesztéseket, a kaszinókoncessziókat, a Paksi Intergált Központ létrehozását, a Budapest Bank, az MKB Bank és az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank részvényeinek a Magyar Bankholding általi megvásárlását – vagyis a Mészáros Lőrinchez köthető gigabank létrejöttét –, a mosonmagyaróvári különleges gazdasági övezet megalakítását, a Kelenföld és Ferencváros közötti vasútfelújítást, a debreceni velodromot, a kínai hitelből épülő Budapest-Kelebia vasútvonalat, a Citadella fejlesztését, a Pázmány egyetem új, budapesti campuszát, a Dél-budai Centrumkórházat, az ellenzéki Dunaújvárostól milliárdokat elvonó rácalmási ipari terület létrehozását, a debreceni BMW-gyárat, a Diginek a NER-oligarcha Jászai Gellérthez köthető 4IG-féle felvásárlását, az Antenna Hungária feletti befolyás megszerzését, a férfi kézilabda Európa-bajnokságot, vagy éppen a Liget Budapest Program elemeit.