Orbán Balázs: A kormány kiemelt figyelmet szentel a Velencei-tó ügyének

Orbán Balázs: A kormány kiemelt figyelmet szentel a Velencei-tó ügyének

Civil tüntetők vizet öntenek a Velencei-tó vízébe Gárdonyban 2021. július 31-én (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A fóti filmstúdióra van 42 milliárd forintja a kormánynak, a Velencei-tóra nincsen? – ezt kérdezte Vadai Ágnes, a DK parlamenti képviselője írásban a kormánytól, amit a 24.hu vett észre. Választ Orbán Balázstól, a Miniszterelnökség miniszterhelyettesétől kapott a politikus hétfőn.

Mint Orbán írta a fóti stúdióról, bár azt az 1970-es években alapították, de azóta nagyobb volumenű fejlesztésére mindeddig nem került sor. Vagyis a korszerűsítés szerinte „régi adósság″, épp ezért a kormány Gazdaságvédelmi Akcióterve keretében valósul meg, és ettől egyebek ,eééett az exportbevételek további növekedését remélik. – A beruházás az új építkezések mellett a meglévő épületek, az energetikai rendszer, a belső út- és közműhálózat felújítására és fejlesztésére is irányul. A telephely-fejlesztés fontos elemét jelenti a megújuló energiaforrások telepítése az üzemeltetési költségek csökkentése céljából – fejtette ki. Hangsúlyozta azt is: a fóti filmstúdió korszerűsítéséből nem következik a környezet védelmének és hazánk természetes élővilága megóvásának hiánya.

Ami a Velencei-tavat illeti, Orbán felidézte, a vízminőség fenntartható javítására, a part menti területek természetközeli állapotának magasabb színvonalú megőrzésére és környezettudatos megújítására a kormány eddig is már 14 milliárd forintot biztosított. Ezen túlmenően a kormány az elmúlt években a Velencei-tó körül 136 turisztikai projektet támogatott a rendezett tóhasználat feltételeinek megteremtéséhez szükséges forrásbiztosítás mellett.

A miniszterhelyettes magyarázata szerint a Velencei-tó vízrendszere természeti okok miatt időről-időre vízhiányos terület, amely főként a csapadék és a párolgás évi alakulására, azok arányára vezethető vissza. – A vízgyűjtő alapvetően száraz jellegét a klimatikus viszonyok mellett a terület geológiai tulajdonságai is meghatározzák, amelyek az egyébként is sekély tavat kiemelten érzékennyé teszik a száraz vízháztartási helyzetekkel szemben – írta.

Hangsúlyozta azt is, a kormány kiemelt figyelmet szentel a Velencei-tó ügyének, így kész támogatni egy olyan átfogó és komplex megközelítésű vízügyi intézkedési tervet, amely figyelemmel van az ivóvíz biztosítási, árvízvédelmi és az öntözési szempontokra is. – Tájékoztatom Képviselő Asszonyt, hogy a Kormány döntése alapján ezen terv előkészítése – több szakmai szervezet és szakértő bevonásával – már folyamatban van – zárta válaszát Orbán Balázs.