Orbán Viktor a koronavírusról: Most nincs baj, de a dolgot komolyan kell venni

Orbán Viktor a koronavírusról: Most nincs baj, de a dolgot komolyan kell venni

Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. január 9-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Most nincs baj, de lehet, ezért a dolgot komolyan kell venni – közölte a Kínából indult koronavírus kapcsán Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a világon bárhol is üti fel a fejét egy új járvány, azt komolyan kell venni. A mostani Kínából indult ki, de ezt Magyarországon is komolyan kell venni, még ha nem is tudnak itthon fertőzött emberről.

Orbán Viktor megfogalmazása szerint a kormánynak az a dolga, hogy minden veszéllyel szemben megvédje az embereket, vagyis ilyen értelemben a legrosszabbra kell felkészülnie. Ennek tudatában kell a szükséges intézkedéseket is meghozni. Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével operatív törzs állt fel a koronavírus elleni védekezés érdekében, a testületnek olyan szakemberek a tagjai, akik segíteni fognak a védekezésben. – Amit a védekezés érdekében meg lehetett tenni, azt megtettük – fogalmazott.

– Pánikot nem kell kelteni, de bagatellizálni sem szabad – szögezte le a miniszterelnök.

A röszkei események kapcsán a kormányfő arról beszélt, hogy a kedd hajnali nem az első eset, hiszen a határnál volt korábban is betörési kísérlet. De nem olyan könnyű betörni Magyarországra, hiszen nagyon komoly műszaki határzárat építettek. Az eset tanulságának nevezte, hogy a legjobb fizikai, technikai határzár sem ér semmit, ha nincsenek bátor emberek. – Áttört ez a nyolcvan ember és velük szemben állt egy nő – aki ott szolgálatot teljesített –, aki nem elfutott, hanem rájuk kiáltott, majd miután ennek nem volt hatása, elővette a fegyverét és figyelmeztető lövést adott le. Erre a többség visszamenekült – idézte fel a történteket Orbán Viktor. Akik mégis átjöttek, azokat a rendőrség rövid időn belül elfogta.

Elismerést kaptak a röszkei incidenst megakadályozó fegyveres őrök | Magyar Hang

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy százezer ember van a Törökország és déli határ közötti területen, ez óriás nyomás jelent. Csak januárban 3400-3500 illegális határátlépési kísérlet történt, vagyis a migráció kérdése újra előkelőbb helyet harcol ki magának a teendők listáján.

Azt is mondta, hogy a „Soros-hálózat” emberei szervezik a migrációt az egész Balkánon, a Soros által finanszírozott szervezetek gyakorlatilag „migrációs tanácsadást” folytatnak. Soros György szerinte politikai befolyást akar szerezni, ő a világ első számú oligarchája, „maffiaszerű, fedett hálózati módszerekkel finanszíroz NGO-nak mondott civil szervezeteket, csoportokat, aktivistákat”, és politikusokat vásárol meg.

A börtönviszonyokra hivatkozó kártérítések ügyében Orbán Viktor arról beszélt, hogy ügyvédek felépítettek egy „bizniszt”, eddig 12 ezer pert indítottak a hazájuk ellen, ítéleteket „csikarnak ki” az európai bíróságon, a magyar államnak pedig oda kellene adni a pénzt, amelynek „60 százaléka az ügyvédek számlájára kerül”. „Börtönbizniszről”, joggal való visszaélésről van szó, amellyel szemben a leghatározottabban akar fellépni – jelentette ki. Orbán Viktor szavai szerint az elítéltek elhelyezésében annyi változást mindenképpen el kell érni, hogy ne legyen hivatkozási alap „a rossz szándékú ügyvédek részéről”, ezért új épületeket nyitnak meg.

Szó volt a gyöngyöspatai iskolaügyről is, amelyről a kormányfő kifejtette: a 80 százalékban nem romák lakta kisváros iskolájában áldatlan állapotok alakultak ki – magas hiányzás, fizikai tettlegesség, házirend megszegése –, amire a nem roma magyarok úgy reagáltak, hogy elkezdték kivenni a gyermekeiket onnan. Az az érzés alakult ki a nem romákban Gyöngyöspatán, hogy noha ők vannak többségben, mégis nekik kell meghátrálni. Most pedig még a „Soros-szervezetek által indított eljárás eredményeképpen, bírói ítélet alapján” azoknak kell milliókat fizetni, akik lehetetlenné tették, hogy a gyermekeik rendesen tanuljanak. – Mi annak a 80 százaléknyi, tisztességes, munkából élő, a gyerekének rendes oktatást követelő magyarnak az oldalán állunk, akik most Gyöngyöspatán éppen meghátrálásban vannak – közölte.

Közpénzzel kitömött ügyvédi iroda képviselte az államot a gyöngyöspatai szegregációs perben | Magyar Hang

A miniszterelnök szerint a cigány családok között is vannak természetesen olyanok, akik szeretnék, ha rendes iskolába járna a gyermekük, de a randalírozók őket is akadályozzák. Azt mondta, nem akar fizetni olyan szülőknek, akik hagyták a gyereküket 500 órányit hiányozni.