Penészes kenyér-ügy: a páciens és a sajtó lesz a hibás?

Penészes kenyér-ügy: a páciens és a sajtó lesz a hibás?

A Szent János Kórház (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lapunk információi szerint kormányzati szinten is kiverte a biztosítékot az elsőként általunk megírt eset, miszerint a Szent János Kórház gasztroenterológiai osztályán egy beteg penészes kenyeret és valószínűleg romlott felvágottat kapott reggelire. Egy belügyminisztériumi forrásunktól megtudtuk azt is, hogy a korábbi hivatalos tájékoztatás után – amelyben a kórház közölte, hogy vizsgálja az esetet – újabb kommüniké vár kiadásra. Ez pedig már arról szólhat, hogy a lefolytatott vizsgálat alapján nem az intézmény hibázott, hanem az történt, hogy a demenciával küzdő páciens ételt rejtegetett magánál, a kifogásolt minőségű táplálék pedig ebből a készletből származott. Erre utal, hogy más nem panaszkodott a szervírozott étel minőségére.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, számíthatunk arra is, hogy az „alaptalanul” kirobbant botrányért a sajtót – lapunkat – fogják okolni, a témára pedig gyorsan rárepül az eddig hallgató propagandasajtó is. Éppen ezért felidézzük, mi is történt:

Ahogy vasárnap délután közzétett cikkünkben írtuk, az ügyről a II. kerületben élők csoportja nevű zárt Facebook-csoport egyik tagja számolt be még június 9-én, pénteken délelőtt, egy a penészes kenyereket ábrázoló kép kíséretében. „A János-kórház gasztroenterológiai osztályán a tegnapi napon ezt a reggelit kapta édesanyám. A felvágottat ugyan megette, de valószínűleg az is romlott lehetett mert utána hányt és egész délelőtt nagyon fájt a hasa. Nem tudok elmenni emellett a felháborító eset mellett. A kórháznak azonnal jeleztem” – írta.

A poszt nyomán péntek délután 3 órakor küldtük el megkeresésünket az Országos Kórházi Főigazgatóságnak (OKFŐ) és az Észak-budai Szent János Centrumkórház kommunikációs osztályának. Reagálás ez utóbbitól érkezett szombat délután fél ötkor, ám kérdéseinkre csak részben kaptunk választ. (Hiába kérdeztük, nem tudtuk meg, mely cég végzi az étkeztetést, mennyit szán erre a célra a kórház, illetve hogy az elmúlt 1 évben érkezett-e a felszolgált étel minőségével kapcsolatos panasz.) Ezért újabb kört futottunk és vártunk cikkünk élesítésével egészen vasárnap délutánig. Ez idő alatt – tehát két napról beszélünk – a vizsgálat vagy nem vezetett eredményre, vagy azt nem közölték.

A kórház szombat délutáni tájékoztatását ahogy korábbi cikkünkben, most is szó szerint idézzük: „Kórházunk 6 telephelyen 1141 betegágyon biztosítja folyamatosan az ellátási területünkhöz tartozó több százezer lakos fekvőbeteg ellátását. A hozzánk érkező panaszokat minden esetben kivizsgáljuk és arról a panaszost értesítjük. Intézményünkhöz 2023.06.09-én írásos panasz érkezett egy betegünk hozzátartozójától. Az ügyben a panasz kivizsgálását azonnal megkezdtük, az ügy folyamatban van. Kórházunkban a betegek étkeztetését külső szolgáltató biztosítja.” Azt tehát elismerték, hogy van ügy, ám emellett figyelemre méltó, hogy az írásos bejelentés után eltelt körülbelül egy napban nem találtak – vagy nem kommunikálták, hogy találtak – arra utaló jelet, hogy az intézmény betege romlott ételhez férhetett hozzá.

Amennyiben valóban a betegnek róják fel a botránnyá dagadt helyzetet, úgy további kérdésként felmerül: vajon van-e elegendő ápoló a Szent János Kórház gasztroenterológiai osztályán ahhoz, hogy hasonló – egyébként nem életszerűtlen – problémákat észrevegyenek és megoldjanak.

A kórházi étkeztetés nehézségeiről árulkodik az intézmény honlapján közzétett vállalkozói szerződés. Ennek értelmében egy beteg étkeztetésére (2023 június 7-ig) naponta 1650 forintot áldoztak. Az összegből mindössze 550 forint fedezte a nyersanyagot, a többi szolgáltatási díj. Reggelire 110 forint, ebédre 275 forint, vacsorára és egyéb kisétkeztetésre 165 forintos keret állt rendelkezésre. Naponta.