Reagált a külügy arra, hogy halálos fenyegetés érte az Ukrajnába készülő Szijjártó Pétert

Reagált a külügy arra, hogy halálos fenyegetés érte az Ukrajnába készülő Szijjártó Pétert

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben 2024. január 23-án. (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magasabb szintre emelték Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyi védelmét, mivel a miniszter január végére tervezett ukrán-magyar találkozó kapcsán halálos fenyegetést kapott Ukrajnából – írta meg a Blikk Paczolay Máté külügyi szóvivőre hivatkozva.

Az Orbán-Zelenszkij találkozót előkészítendő Szijjártó Péter magyar és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterek január 29-én, Ungváron fog találkozni. Az Index információi szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium ukrajnai képviseletei egy „ukrán nyelven íródott e-mailt kaptak, amelyben életveszélyesen megfenyegették Szijjártó Pétert”. A lefordított szöveg a következő (az eredetit nem közölték, illetve mutatták): „Magyarok, gyűlöljük a kormányotokat, amely továbbra is mindent megtesz azért, hogy elveszítsük a háborút. Azt hiszitek, hogy a miniszteretek az Ukrajna elleni támadások után csak úgy eljön hozzánk? Mi nem így gondoljuk. Január 29-én tehát robbanásveszélyes üdvözletre számíthatnak. Egy páncélvonat nem fogja megmenteni önöket. Javasoljuk, hogy adjon megrendelést egy temetkezési irodának, hogy elkezdhessék elkészíteni a koporsót Szijjártónak, és az illeszkedjen a magasságához. Isten megbocsát, de az ukránok nem.”

Szijjártó keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján a fenyegetésre reagálva azt mondta: annak célja a a jövő heti külügyminiszteri találkozó beárnyékolása lehet, de ez nem fog megtörténni: Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajnával jó legyen az együttműködésünk, Ukrajna területén, Kárpátalján 150 ezres magyar nemzeti közösség él, az ő érdekükben próbálunk valamifajta megállapodásra jutni majd az ukrán kollegákkal jövő hétfőn. Az ukrán hatóságok biztosították róla, hogy a legkörültekintőbb biztonsági intézkedéseket foganatosítják Ungváron a külügyminiszteri találkozó érdekében. 

Menczer Tamás, a külügyi tárca kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára is hozzászólt a fenyegetés témájához a Facebookon: „Akik azt gondolják, hogy a magyar külügyminiszter ijedős, azok nem ismerik Szijjártó Pétert. Akik azt gondolják, hogy fenyegetéssel, nyomásgyakorlással megtörnek bennünket, azoknak fogalmuk sincs a magyarokról, nem ismernek bennünket”.