Reagált az ügyészség Magyar Péter állításaira

Reagált az ügyészség Magyar Péter állításaira

Fotó: Magyar Hang/Beliczay László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közleményt adott ki a Fővárosi Nyomozó Ügyészség azt követően, hogy szerdán tanúként hallgatta ki Magyar Pétert. Mint felidézik, Magyar korábban a médiában jelezte, hogy hivatali vesztegetésről és annak feljelentése elmulasztásáról van tudomása. E tárgyban több magánszemély tett feljelentést, amelynek nyomán a Központi Nyomozó Főügyészség szervezeti egysége, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozást rendelt el, ahogy erről sajtóközleményt is kiadott. Ezen eljárás keretében az ügyészség a tényállás tisztázása érdekében tanúként idézte be és hallgata meg Magyar Pétert, aki vallomást tett.

Az ügyészség megerősítette, amit Magyar a kihallgatásról távozva újságírókkal közölt, mégpedig hogy bizonyítékokat nem vitt magával, mivel nem tudta, milyen ügyben idézték. Az ügyészség ezért egy későbbi időpontra – Magyar közlése szerint március 26-ra – újra megidézte őt tanúként azzal, hogy ezen bizonyítékokat hozza magával. – Ezek birtokában lehet majd értékelni a Magyar Péter által elmondottakat – írta közleményében az ügyészség.

– Magyarország Ügyészsége képtelen állításnak tartja, hogy a megnevezett ügyben bizonyítékot tartott vissza, vagy bárki az ügyészségen lévő bizonyítékot semmisített volna meg. Az eljárásban minden olyan személy vádlottként szerepel, akivel szemben vádemelésre alkalmas módon bizonyítani lehetett bűncselekmény elkövetését. Az ügyészség az iratok kezelése során minden tekintetben a törvényeknek – így elsősorban a Be. 246. §-ában írtaknak – megfelelően járt el – áll a közleményben. Az ügyészség egyúttal visszautasítja Magyar azon állítását is, miszerint bármelyik ügyész figyelmeztetett volna bárkit az eljárásról. Emlékeztetnek továbbá, hogy az előkészítő eljárás adatai alapján a Fővárosi Nyomozó Ügyészség feljelentést tett, a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást rendelt el, gyanúsítotti kihallgatásokat foganatosított, a legfőbb ügyész kezdeményezte az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, és a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt.

Magyar Pétert szerdán hallgatta meg az ügyészség. Varga Judit exférje ezt követően újságíróknak beszámolt arról, hogy miről tájékoztatta az ügyészseket. Elmondta, hogy Schadl György Rogán Antal propagandaminiszter embere volt és hogy Schadl őrizetbe vétele előtt fél évvel tudomása volt a kormánynak a nyomozásról és a titkos megfigyelésről, erről Völner Pált is tájékoztatták. A harmadik állítása pedig az volt, hogy Rogán Antal és/vagy az emberei bementek az ügyészségre, és manipulálták az ügyészségi iratokat: vagy kivettek, vagy kihúztak, vagy megmásítottak benne dolgokat. Jövő hétre, március 26-ára idézték be újra kihallgatásra, akkor viszi magával a bizonyítékokat, amelyekkel az állításait bizonyítani tudja. Hangfelvételei vannak – mondta.

– Az általam bemutatandó bizonyítékok alapján a kormánynak nincs más lehetősége, mint hogy benyújtsa a lemondását. És Polt Péternek sem – mondta. Azt is mondta, hogy ezeket a bizonyítékokat a saját és családja védelmében készítette, és amiatt nem hozta őket eddig nyilvánosságra. Bízik abban, hogy ilyen egyértelmű bizonyítékok láttán az ügyészség sem szabotálhatja el a nyomozást, de azokról, akik meghallgatták, róluk azt feltételezi, hogy tisztességesek. – Gulyás Gergelytől és Varga Judittól vannak információm, de nem mondtam, hogy csak tőlük – tette hozzá. Elmondása szerint a hangfelvételeken több kormánytag is szerepel, de azt nem árulta el, hogy kik. Azt is mondta, hogy nem tudja, hogy Orbán Viktor tudott-e a megfigyelésekről, de a kormány több tagja tudott.