Republikon: A többség Orbánt tartja felelősnek a kegyelmi döntésért

Republikon: A többség Orbánt tartja felelősnek a kegyelmi döntésért

Orbán Viktor és Novák Katalin a 2021. szeptemberi budapesti demográfiai csúcson (Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar közvélemény elsősorban Orbán Viktor miniszterelnököt tartja felelősnek az utóbbi évek legnagyobb horderejű belpolitikai botránya, a kegyelmi ügy miatt – derül ki a Republikon Intézet február végi reprezentatív felméréséből. A teljes népesség körében végzett kutatás szerint a válaszadók 38 százaléka Orbán Viktort, 26 százaléka Novák Katalin lemondott államfőt, 14 százaléka Balog Zoltán volt minisztert, református püspököt, és mindössze 2 százaléka Varga Judit egykori igazságügyi minisztert nevezte felelősnek – számolt be a kutatásról a Telex. Az is kiderült, hogy az ellenzéki és kormánypárti szavazók között eltérések mutatkoznak az érintettek felelősségének megítélésében.

A felmérés szerint a fideszesek között Orbán Viktor kapta a legtöbb támogatást, őt csak 9 százaléknyian tartották a fő felelősnek, az ellenzéki szavazóknak viszont az 57 százaléka gondolta ugyanezt. A Mi Hazánk szavazói között is többségben vannak azok, akik szerint miniszterelnöki jóváhagyás kellett az elnöki kegyelemhez (46 százalék). A kutatás készítői arra is felhívják a figyelmet, hogy Varga Judit megítélésében lehet szerepe volt volt férje, Magyar Péter nyilatkozatainak. A felmérés eredményei alapján a kormánypártoknak érdekük lenne, ha kiderülne, hogy Balog Zoltán püspök a miniszterelnök tudta nélkül járt el, mivel így az ügy politikai súlya kisebb lenne.