Sajtótájékoztató miatt indított eljárást a rendőrség a szakszervezeti vezető ellen

Sajtótájékoztató miatt indított eljárást a rendőrség a szakszervezeti vezető ellen

Boross Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Kúria döntéséről tájékoztat Köves Ferenccel, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnökével 2021. január 12-én.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint megsértette a munkavállalók jogait a cserkszőlői fürdő, ezért tartottak a helyszínen szabadtéri sajtótájékoztatót február végén. Boros Péternének most a járványügyi szabályok megsértése miatt kell felelnie.

Korábban a Mérce számolt be részletesen az önkormányzati fenntartású fürdőben uralkodó helyzetről: a fürdő dolgozói több ponton sérelmezték azt, ahogy a munkáltató eljárt velük szemben a veszélyhelyzet ideje alatt, többek között az egyoldalú bércsökkentést kifogásolták, amit a szakszervezet szerint a fürdő gazdasági helyzete sem indokolt. A fürdő már a tavaszi hullám alatt azonnali hatállyal mondott fel számos munkavállalónak, sokakat pedig fizetés nélküli szabadságra küldött.

A munkavállalók januárban megalapították a MKKSZ Cserkeszőlői Alapszervezetét, de sem a fürdő igazgatója, sem az önkormányzat nem akart hivatalosan tudomást venni a szakszervezet megalakulásáról.

Boros Péterné, a szakszervezet elnöke, Marosi János, a MKKSZ sztrájkszakértője és a MKKSZ Cserkeszőlő Alapszervezet tagjai február 24-én sajtótájékoztatót tartottak a fürdő előtt, hogy beszámoljanak arról: követelik a szakszervezet megalakulásának elismerését, a munkáltató jogszerű együttműködését, valamint a munkaviszonyok és a bérek helyreállítását. A sajtótájékoztatóról a Mérce élőben tudósított.

Boros Péterné elmondása szerint a rendőrség, amely Kunszentmártonról érkezett ki, a sajtótájékoztató után igazoltatta őket. – Azt mondták, bejelentés érkezett hozzájuk, hogy valakik papírokat égetnek és bedobják a kukába – mondta a Magyar Hangnak az elnök. Hozzátette: a szakszervezet a sajtótájékoztató meghívójában valójában a jogszerűtlen szerződések megsemmisítését hirdette meg, de ez azt jelentette, hogy a kamerák előtt széttépték az iratokat. Tüzet senki nem gyújtott, ezt nem is tervezték. A járványügyi szabályok megsértéséről elmondása szerint ekkor még egyáltalán nem volt szó.

A szakszervezet elnöke meglepődött, amikor nem sokkal ezután idézést kapott a kunszentmártoni rendőrségre. Ebből az derült ki, hogy a rendőrség rendezvényként értékelte az eseményt, vagyis szerintük a sajtótájékoztató a járványügyi szabályok megsértését jelentette.

Boros Péterné aláhúzta: a sajtótájékoztató nem minősül rendezvénynek – ha így lenne, akkor kormánypárti és ellenzéki politikusok sem tarthatnának sajtótájékoztatókat, ezt mégis megteszik, kül- és beltéren egyaránt. Hozzátette: sajtótájékoztatójukat szabadtéren tartották, azon összesen hét fő vett részt, és mindenki maszkot viselt, aki nem beszélt éppen. Az elnök érthetetlennek tartja a rendőrség eljárását, de a településen uralkodó légkört szerinte jól illusztrálja, hogy egy ismeretlen feljelentette a szakszervezetet egy sajtótájékoztató megtartása miatt.

A szakszervezet az esetről készült videójában emlékeztetett: az országos rendőrfőkapitány korábbi állásfoglalása szerint a közterületi sajtótájékoztatók nem tartoznak a gyülekezési jog hatálya alá, vagyis a járványhelyzet miatti gyülekezési tilalmat sem sérthetik.