Szemlélek: elmarad a református egységnap

Szemlélek: elmarad a református egységnap

Balog Zoltán bejelentése (Forrás: Magyarországi Református Egyház/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Határokon átívelő ünnepre készült volna az erdélyi és magyarországi vallási közösség, de a májusra tervezett eseményt lemondták – tudta meg a Szemlélek keresztény portál. Idén május 25-én – öt év után ismét – Debrecen lett volna az ünnepi találkozó házigazdája.

2009 óta mindig megtartották az egységnapot, de a portál információi szerint a szűkebb fórumokon most nem is csinálnak titkot a program lemondásából. Ráadásul a hozzájuk eljutó információ szerint a döntésnek egyértelműen köze van a kegyelmi botrány miatt a hazai református egyházon belül kialakult feszültséghez. Pedig január végén még arról számolt be a reformatus.hu, hogy jól haladnak az esemény előkészületei. Az előkészítő alkalmon Sógor Csaba, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatala Kárpát-medencei és diaszpóraosztályának vezetője így fogalmazott: „Főgondnokként vagy püspökként, de presbiterként vagy lelkészként is lehet, hogy szembesülünk azzal a kérdéssel, hogy mennyire vagyunk hitelesek: Isten igéje szerint cselekszünk, beszélünk, az ő Igéjét hirdetjük, vagy magunktól szólunk?”

A portál szerint „a református egységnap elmaradása beszédesen illeszkedik abba az elszomorítóan válságos folyamatba, amelynek részeként keresztelőket mondanak le, sorra lépnek ki egyháztagok a reformátusok közösségéből, van, akit retorzió ér, s olyanok is vannak, akik egészen addig felfüggesztették a református egyházat szolgáló tevékenységüket, amíg a vallási vezetők megnyugtató megoldást nem találnak a Balog Zoltán által előidézett hitelességi krízisre”.

Lapunk Kompország című műsorában is arról beszélt Zalatnay István református lelkész, a Károli Gáspár Református Egyetem docense, hogy  kegyelmi ügy óta több gyülekezetben érzékelhető válság, van olyan, ahol a szokásoshoz képest harmadára csökkent a keresztelések száma. Zalatnay is az egyik aláírója annak a nyilatkozatnak, amelyet összesen 24 református értelmiségi jegyez, és amelyben lemondásra szólítják fel Balog Zoltánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökét. 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások volt minisztere februárban ismerte el, hogy Novák Katalin köztársasági elnök tanácsadójaként kegyelemre javasolta a pedofil-bűncselekmények eltussolása miatt elítélt Kónya Endrét. Utólag politikai hibának minősítette lépését. A református egyházat is megrázó botrány miatt vált meg a zsinati elnöki tisztségtől, de püspöki pozícióját megtartotta.