Tanítanék Mozgalom: kiderült, hogy végig hazudott a Belügyminisztérium

Tanítanék Mozgalom: kiderült, hogy végig hazudott a Belügyminisztérium

A Tanítanék Mozgalom tagjai (Fotó: Tanítanék/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mielőtt sikerként könyvelnénk el az ünnepek előtt bejelentett béremelési szándékot, a Tanítanék Mozgalom fontosnak tartja felhívni a figyelmet a mai hírekre is: mégis csökkenthetik a pedagógusok bérét az új teljesítményértékelési rendszerben – közölte a szervezet pénteken.

„Az új értékelés bemutatásakor az oktatási szervezetek tiltakozását figyelembe véve a Belügyminisztérium végül ígéretet tett annak a pontnak a visszavonására, ami lehetővé tette volna, hogy az értékelés során kevés pontot elért pedagógusok fizetését csökkentsék. Ma azonban kiderült, hogy végig hazudtak! Úgy tűnik, mégis sor kerülhet erre 2025 januárjától, ezzel kapcsolatban pedig a társadalmi egyeztetésre bocsátott tervekben is homályosan fogalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a 32 százalékos béremelés, a teljesen szakmaiatlan pontrendszer alapján, több pedagógusnak válna semmissé. A 32 százalékos béremelés tehát nem egy engedményre, hanem egy újabb megvezetésre hívja fel a figyelmet” – fogalmazott az oktatási szervezet.

Hangsúlyozták emellett, hogy a 32 százalékos béremelés továbbá csak az inflációt fedezi, „arról nem is beszélve, hogy későbbi korrigálási lehetőséget nem biztosít a rendelet, semmilyen garanciát nem kaptunk hosszútávon az értékállóság megőrzésére. Mindösszesen csak a gazdasági válság által okozott elszegényedést enyhíti ez az összeg, az eredeti probléma továbbra is változatlan marad.”

Továbbá afelett sem lehet szemet hunyni, hogy a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkatársak, például a gyógypedagógiai asszisztensekre, a pszichopedagógusokra, rendszergazdákra, takarítókra nem terjesztették ki az emelést, ezzel pedig további belső feszültséget gerjesztenek, csak úgy mint korábban az orvosok és az ápolók között – írták.

Hozzátették: azt sem szabad szó nélkül hagyni, hogy ugyan a bérkérdés alapvető az oktatási mozgalom küzdelmeit illetően, kizárólag ennek az orvoslása nem oldja meg a közoktatás egyéb, tartalmi problémáit: a pedagógusok és a diákok munkaterheinek csökkentésére, a szabad tankönyvválasztásra, a szakmai autonómia és a sztrájkjog visszaállítására, a pedagógusok értelmiségiként való megbecsülésére, a szegregált oktatás megszüntetésére egyaránt hangsúlyt kell fektetnünk az igazi változáshoz. „Ezeket a szempontokat együtt kell figyelembe vennünk a béremelés minősítéséhez” – hangsúlyozták.

Pénteken írta meg a Népszava a Belügyminisztériumtól kapott válasz alapján, hogy 2025 szeptemberétől lesz lehetőségük a munkáltatóknak, így például a tankerületi központoknak arra, hogy egy bizonyos határon belül csökkentsék azoknak a pedagógusoknak a bérét, akik az értékelés során alacsony szinten teljesítettek. – Felháborító, hogy a tárgyalások során a szemünkbe hazudtak – nyilatkozta a lapnak a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Totyik Tamás állítja, a sztrájkbizottsági egyeztetéseken jegyzőkönyvben is rögzített ígéretet kaptak a kabinet részéről arra, hogy a teljesítményértékelés alapján nem fogják csökkenteni a pedagógusok bérét. Azt, hogy a kormány felrúgta a megállapodást, erkölcstelennek és etikátlannak tartja. Hozzátette: szerinte ez a rendszer „kicsinyes bosszúkra” is lehetőséget ad az intézményvezetőknek, tankerületi igazgatóknak, a teljesítményértékelés mögé bújva büntethetik majd azokat a pedagógusokat, akik a megítélésük szerint nem viselkednek megfelelően, engedelmesen, sztrájkban vagy más tiltakozó akciókban vesznek részt.