Társasházat is igényelnek Lázárék a Déli Körvasút beruházáshoz

Társasházat is igényelnek Lázárék a Déli Körvasút beruházáshoz

László Imre újbudai polgármester és támogatói a déli körvasút megépítése ügyében tartott sajtótájékoztatón 2024. január 17-én a Hamzsabégi sétányon Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 23 újbudai ingatlanra tart igényt a kormány első körben a Déli Körvasút megépítése miatt (ezekből négy közös tulajdonú a fővárosi önkormányzattal). Ez derült ki abból a levélből, amelyet az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) küldött a XI. kerületi önkormányzatnak – írja a Szabad Európa.

Az önkormányzat a közösségi oldalán ír arról, hogy nem ért egyet a tulajdonosi hozzájárulás nélküli igénybevétellel, és aggályosnak látja a munkaterület átadás-átvételi szándékát és jogi hátterét. A testület szerint annak ilyen módon való teljesülése esetén minden felelősség az építtető minisztériumot terheli. Indokaikat egy, a minisztériumhoz és a kivitelezőhöz is eljuttatott válaszlevélben foglalták össze. László Imre újbudai polgármester a közösségi oldalán részletezte, hogy milyen észrevételeket tettek a minisztériumi levél kapcsán:

• Az építési tervek nincsenek összhangban a településrendezési tervvel, az előírások szerint ennek meglétét a Kormányhivatal felé is bizonyítani kell, munkák megkezdése előtt.
• Nem áll rendelkezésre az a terv, amely az építési területre történő végleges szállítási forgalmat tartalmazza.
• Nem történt meg érintett épületek előzetes statikai felmérése. Erre a szerkezeti károk miatti esetleges vita elkerülésének érdekében van szükség.
• Nem történt meg a szükséges zajmérés.
• A környezetvédelmi terv előírása, hogy a fás szárú növények kivágásához a jegyző engedélyét kell kérni, ilyen kérés nem érkezett hozzájuk.

Ráadásul az átadandó ingatlanokról a helyrajzi számon kívül más információt nem bocsátottak a rendelkezésükre, így nem ismerik az igénybevétel pontos célját, módját, időtartamát. Sőt, az önkormányzat szerint a minisztérium listáján szereplő ingatlanok között szerepel olyan is, amely nincs az önkormányzat tulajdonában, de még csak nem is határos a vasúti területtel: a Bartók Béla út egyik társasházáról van szó. – Mindezek alapján arra kérik a minisztériumot, hogy a munkaterület átadás-átvételre, az engedélyek rendelkezésre állásáig, a feltételek teljesüléséig ne kerüljön sor – áll a posztban. A Déli Körvasút újbudai szakasza körüli legújabb fejleményekről ITT írtuk részletesebben.