Távozott az Index lapigazgatója

Távozott az Index lapigazgatója

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Távozott az Indextől Várbíró Péter lapigazgató – közölte az Index. Az ok: kreatív producerként ő felel a külső gyártású műsorokért, így a szűk két héttel ezelőtti, nagy vihart kavart Konyhanyelvért is.

Mint ismert, ez volt az az adás, amelyben Csákányi Eszter elmesélte, hogy nyolcéves korában egy felnőtt férfi a nyakába vette a medencében, majd váratlanul fogdosni kezdte. Mérő Vera nőjogi aktivista igyekezett a helyzet komolyságát hangsúlyozni, Wahorn András ugyanakkor lényegében relativizálta az ügyet és Lakatos Márk műsorvezető sem szólt közbe érdemben. Az adás pedig ezek után úgy jelent meg, hogy a trauma elmesését megelőzően és azt követően is a résztvevők kedélyesen beszélgettek, nevetgéltek, a műsor szerkesztői pedig semmilyen formában sem jelezték, hogy a beszélgetés közben pedofília és gyermeket érő abúzus is megjelenik. Azóta egyébként már rákerült az „Ez a videó egyesek számára kifogásolható lehet” figyelmeztetés.

Várbíró Péter 2020 szeptembere óta volt az Index.hu Zrt. lapigazgatója, a külső gyártású műsorok pedig kreatív producerként az ő felelősségi körébe tartoztak. – A külső gyártásban készülő műsor negyedik adása kapcsán az Index elismerte, hogy a szóban forgó epizód szerkesztése, ellenőrzése során hibát vétett – közölte a hírportál, hozzátéve, hogy az esetet követően felülvizsgálták a külső és a belső gyártásban készülő tartalmak ellenőrzési, gyártási folyamatait, ezeken több ponton szigorítottak.

Az Index lapigazgatója egyúttal jelezte a vezérigazgató felé, hogy vállalja a felelősséget az adás közzététele kapcsán elkövetett hibákért, és közös megegyezéssel távozott a hírportáltól.

Starcz Ákos a lap vezérigazgatója megköszönte Várbíró Péter eddigi munkáját, „amit az Index szervezetének újraépítése érdekében kifejtett”, hiszen – mint írták – ez idő alatt a portál visszaszerezte piacvezető pozícióját, és megerősítette a frissen felállt szerkesztőség működését. A vezérigazgató ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a legnagyobb hazai híroldalként komoly felelősségük van a megjelenő anyagok tartalma és színvonala tekintetében.