Telex: Orbán arról beszélt Kötcsén, hogy 2034-ig akar kormányozni

Telex: Orbán arról beszélt Kötcsén, hogy 2034-ig akar kormányozni

Orbán Viktor miniszterelnök a 2023-as kötcsei okiniken (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor arról beszélt a kötcsei pikniken, hogy 2034-ig tervezi a saját kormányzását – tudta meg a Telex a találkozó helyszínén tartózkodó résztvevőitől. Ahogy arra a hírportál emlékeztetett, a miniszterelnök a 2018-as választások után többször utalt arra nyilvánosan is, hogy 2030-ig tervez, most a 2034-es céldátumot azzal indokolta, hogy a háború és a koronavírus-járvány elvett tőlük négy évet.

A zárt körben elhangzott beszédében Orbán Viktor arra is kitért, hogy ugyan az elmúlt időszakban csökkent a kormány népszerűsége, de szerinte nem annyira, mint más európai kormányzó pártoké, mint például Németországban. A Telex szerint a miniszterelnök idei kötcsei beszédében a gazdasági nehézségeket jelölte meg a Fidesz népszerűségvesztésének fő okaiként, mint mondta, „a társadalom nem ehhez szokott hozzá, hanem a folyamatos növekedéshez”. Kifejtette ugyanakkor, hogy szerinte erős a Fidesz hátországa, a kormányzásuk „nem jár szellemi kiüresedéssel”. A portál cikke szerint Orbán beszélt arról is, hogy tíz év után most csökken először a reálbérek értéke, ám ezzel kapcsolatban optimistán fogalmazott, szerinte év végére megfordul a tendencia, és ismét nőni fognak a reálbérek.

– Orbán szerint vezető pozíciójukhoz az is hozzájárul, hogy gyenge az ellenzék, valamint állítása szerint nem voltak az embereket érintő megszorítások. Itt érdemes felidézni, hogy a választások óta azért jó néhány területen érzékelhették a választók is a gazdasági nehézségeket, ott volt a kata eltörlése, a rezsicsökkentés részleges kivezetése, a családtámogatások szigorítása, a benzinárstop és úgy általában az árstopok kivezetése, megemelték a jövedéki adót, és még számos intézkedést lehetne említeni. Mindezek azonban az elérhető közvélemény-kutatásokban nem jeleztek jelentős népszerűségcsökkenést – olvasható a Telex beszámolójában.

Orbán ezúttal is annak a meggyőződésének adott hangot, hogy komoly veszélyt lát Európa iszlamizációjában, és úgy gondolja, hogy belátható időn belül Nyugatról keresztény közösségek fognak Magyarországra menekülni emiatt. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy „nagyok, erősek és gazdagok akarunk lenni”, azt szeretné, hogy „tiszteljen minket a világ”, ehhez pedig van egy 15 pontos „nagy terve” – fogalmazott.

A Telex cikkében azt írta, ehhez Orbán Viktor szerint olyan lépésekre van szükség, mint a demográfiai fordulat elérése; a munkaalapú gazdaság létrehozása; a hitelfelvételek helyett hitelezővé és modern ipari nemzetté kell válni; a magyar vállalkozóknak külföldön is be kell fektetni, a profitot pedig haza kell hozni; a hadseregfejlesztés; a digitális állampolgárság bevezetése; energetikai önellátás, ennek része, hogy Paks orosz helyett francia üzemanyaggal menjen.