Törvényjavaslattal szabályozná a külföldi vendégmunkások számát a DK

Törvényjavaslattal szabályozná a külföldi vendégmunkások számát a DK

Varga Ferenc és Dobrev Klára (Fotó: Varga Ferenc / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Árnyékkormány javaslatára a Demokratikus Koalíció frakciója törvénymódosító csomagot nyújt be, amely az Orbán-kormány által tömegesen Magyarországra hívott, az Európai Unión kívülről érkező külföldi vendégmunkások számát szabályozná – olvasható Varga Ferenc „bér- és munkaügyi árnyékminiszter” hétfői közleményében. 

Mint írták, a törvénycsomag előírná, hogy állami és uniós támogatást csak olyan beruházásokhoz szabad nyújtani, amelyek legalább 90 százalékban a magyar, illetve uniós munkavállalók számára teremtenek munkahelyet, és európai átlagbér-szintet garantálnak. – Előírnánk, hogy nagyobb számban vendégmunkások elhelyezésére csak akkor kerülhet sor egy településen, ha erről a lakosságot tájékoztatták, és a helyi közösség ezzel egyetért. Így a helyben élő magyar munkavállalók kerülnének előnybe, és megszűnnének a feszültségek a vendégmunkások és a helyiek között – fejtették ki.

Arra is kitértek, előírásaik közt szerepelne az is, hogy a külföldi vendégmunkásokra ugyanaz a munkavédelmi és munkaidő-szabályozás, ugyanazok az egészségügyi szűrési és ellátási kötelezettségek vonatkozzanak, mint a magyar dolgozókra. – Nem történhet meg, hogy egy európai országban méltatlan, akár veszélyes munkakörülmények között, az orvosi ellátás lehetősége nélkül dolgoztassanak embereket, bárhonnan is jöttek. A szabályok betartását pedig szigorúan, nagyobb rendszerességgel kellene ellenőrizni – fejtették ki.

Ezen felül hatályon kívül helyeznék az „Orbán-kormány vendégmunkás-törvényét, mert az csak a fideszes közvetítőcégek és Fidesz-közeli vállalkozások, továbbá a kínai és koreai akkumulátorgyárak érdekeit szolgálja”. – A külföldi munkavállalókra vonatkozó új szabályozást a szakszervezetekkel és magyar kis- és középvállalatok képviselőivel egyeztetve kell benyújtani – tették hozzá.

Címkék: DK, vendégmunkások