Újabb állami kórházakat szervez ki alapítványi tulajdonba a kormány

Újabb állami kórházakat szervez ki alapítványi tulajdonba a kormány

Merkely Béla az ATV Egyenes Beszéd című műsorában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már papír is van róla, hogy március elsejétől nagyot nő a Semmelweis Egyetem (SE). Felkerült a parlament honlapjára az a bizottsági összevont törvénymódosító javaslat, miszerint március elsejétől két országos intézmény – az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) és az Amerikai úti Idegsebészet – teljes vagyonával, ingatlanjaival az alapítványi formában működő Semmelweis Egyetemhez kerül – írta meg a Népszava.

Az érintett intézmények ingatlanjait és egyéb eszközeit „ingyenesen, a tulajdonosi joggyakorló könyveiben szereplő nyilvántartási értéken történő átvezetéssel az Egyetem tulajdonába kell adni. Az ingatlan tulajdonjogát az egyetem a terhekkel együtt szerzi meg” – áll a módosító indítványban. A múlt héten Merkely Béla rektor és az SE kancellárja már egy rövid egyeztető megbeszélést is folytatott az OORI-ban az integráció utáni feladatokról.

A Népszava emlékeztet rá, hogy tavaly júliusban kilenc városi kórház került országszerte az orvosképzéssel is foglalkozó egyetemekhez. Idén júniusban pedig a Dél-Pesti Centrum kórház Merényi traumatológiájával bővült a Semmelweis vagyona. Most az Országos Mozgásszervi Intézet (OMI) fele az OORI és az Amerikai úti idegsebészet van soron. A lap úgy tudja, hogy a következő lépcsőben az OMI másik fele, az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet, valamint az Országos Onkológiai Intézet, utána az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, és az Országos Kardiológiai (Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris) Intézet következik. Ezzel tulajdonképpen egy év alatt megszűnhetnek az országos intézetek. A Népszava korábbi kérdésére, hogy mi indokolja az állami kórházak ekkora mértékű magánosítását, sem az állami kórházfenntartó, sem a Belügyminisztérium, sem a Semmelweis Egyetem nem válaszolt.

Az állami kórházak átadásáról szóló passzusokat egy most tárgyalt nagyobb salátatörvényhez, „Az egyetemek és a kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsoltságának erősítéséhez szükséges egyes törvények, továbbá egyes felnőttképzési és kulturális tárgyú törvények módosításáról” címűhöz nyújtotta be Hende Csaba. Az állami kórházak magánosításával kapcsolatos döntés kétharmados.